Управление
• • • Реклама • • •

  
Рекламирай в BGSalsa.info
Салсата и Интересът
Новини
Преди две седмици парламентът прие промени в Закона за конфликт на интереси.
Чудите се защо материал за салсата започва с това изречение? Сега ще ви обясня.

На 4-ти декември 2010, в зала 3 на НДК, по време на Коледния салса бал се проведе финалното състезание по салса за купата на България, организирано от БГ Салса Фиеста Тийм.  Надпреварата, която тече през цялата година, беше оспорвана и във финалния й кръг. След като се представиха пред малкото публика (обяснимо за нетипичния следобеден час на състезанието, а и предвид цената на билетите), участниците в големия финал бяха класирани така:

Професионални двойки
Александрина Стойнева и Захари Захариев
Алфредо Торрес и Жоржет Илиева
Валентин Стефан и Симона Петрик (Румъния)


Отбори
Los Pambos Dance Company
Fantasia Dancers Team
Malambo Dance Team
Alfredo Style Team

Аз НЕ съм бил на предишните кръгове от състезанието.
Аз НЕ разбирам от салса.
Аз НЕ съм безпристрастен, защото имам много общо с единия от отборите.
Но въпреки това имам правото да кажа „Тук нещо не е наред“.
Не е наред, защото:
Съпругата на Памбос (ръководител и хореограф на отбора-победител) – Мария Агапиу – е един от шестимата съдии.
Ученикът на Памбос (ръководител и хореограф на отбора-победител) – Кики Какоулис – е един от шестимата съдии.
Треньорът и хореографът на спечелилата първо място двойка – Владо Божилов – е един от шестимата съдии.
Ръководителят и хореографът на спечелилия второ място отбор – Ерик Лалта – е главен съдия на състезанието.

Впрочем самият Памбос е толкова обвързан с домакинстващите състезанието – BG Salsa Fiesta Team, че така и не успя да обясни на водещата Жана от ТВ 7, че не е организатор на събитието по време на интервю два дни след бала.

Хайде сега да си говорим за конфликт на интереси. Законът за конфликт на интереси е създаден, за да предотвратява и разкрива конфликт на интереси. Шурабаджанащината демек. С последните промени от миналия месец се създава и специална комисия, която ще следи за това. Какво ли би решила въпросната комисия за едно такова състезание с едно такова жури?

А да го погледнем и от друг ъгъл – може би класирането е вярно. Може би победителите са наистина най-добри. Това не смея да оспорвам, защото не разбирам от салса. Но как мога да съм сигурен? Как самите победители могат да са сигурни, че са заслужили мястото си при толкова явна конфликтност на интереси? Как другите състезатели и публиката да ги приемат за най-добри, когато никой не може да се направи, че не вижда нещо толкова очевидно като „връзки, връзки и пак връзки“? Мисълта ми е, че композирано по този начин, журито не върши услуга на никого. Включително (най-вече) на победителите.

Законът за конфликт на интереси не е приложим в случая със състезанието по салса. Защото се отнася само за лица, заемащи публична длъжност (което ми напомня, че въпросното състезание е подкрепено от Столична община). И тъй като няма закон и комисия, които да следят за конфликт на интереси в подобни състезания, остава да се надяваме единствено на съвестта на организаторите. А тя за момента мълчи.

Източник: bgdancer.infoКоментариОще актуални новини...


Време за зареждане: 0.02 секунди Copyright BGSalsa.info / JokerDesign © 2006 - 2016 39,798,691 уникални посещения