Управление
• • • Реклама • • •

  
Рекламирай в BGSalsa.info
One Salsa Day - 02 Октомври 2010
гр. Варна
На 02 Октомври (събота) ще ни гостува Раул Торес
в рамките на събитието ще бъдат проведени 4 урока в залата на салса клуб Маламбо

1 урок - Afro rumba 14.00 - 15.00 часа
2 урок - salsa contemporary 15.00 - 16.00 часа
3 урок - salsa cuban/la style 16.00 - 17.00 часа
4 урок - за салса музиката 17.00 - 18.00 часа

Фул пас 25 лв (до края на септември)
(Обща цена на всички събития закупени отделно 35 лв)
Парти с шоу изпълнения 5 лв (до края на септември)
Урок 7 лв

Билети може да закупите при вашият танцов инструктор в следните школи: Амор, Маламбо, Сабросо, Алма латина, Денс палас, Миро денс, Бранд денс, Салса енканто, Салса Дюн

Вечерта след 21.30 Ви очакваме в Swap cafe (Mall Varna)One Salsa Day - 02 Октомври 2010 One Salsa Day - 02 Октомври 2010

Афро-кубинската румба като музикален и танцов жанр се развива в кубинските провинции Хавана и Матансас в края на 19 век като смес от племенната традиция на Западна и Централна Африка /проникнала в Куба с притока на роби/ и елементи от културата на испанските колонизатори. Основните стилове на кубинската румба, които се обособяват са три: ямбу /най-старият стил румба, подобен на гуагуанко, ...н...о доста по-бавен като танц и с доста по-малко сексуална символика/, колумбия /много бърз танц, танцуван само от мъж-солист под акомпанимента на ударни инструменти и вокал в темпо 12/8/ и гуагуанко.

Румба - Колумбия (Rumba Columia)

Румба Колумбия е най-бързият и енергичен стил румба, изпълняван в темпо 6/8 или 12/8, често съпровождан от бийт 6/8 /исп.: „seis por ocho”/, поддържан на камбана или др. Приема се, че румба колумбия произхожда от малките селца във вътрешността на острова Куба, за разлика от другите два стила румба, които се зараждат в крайните квартали на големите градове. Соло-тавцьор /най-често мъж/ провокира изпълнителите на ударните инструменти и особено на на най-малкият ударен, наречен „кинто” (quinto), да правят сложни ритмични импровизации, които танцьорът имитира с много фантазия и често акробатични движения. Понякога в танца се включват и други мъже, като участниците се състезават да покажат своите танцови способности, сила, добра кондиция и дори чувство за хумор. Тези аспекти на Румба Колумбия произхождат от танца /бойно изкуство/- El Juego de Mani, характерен за колониална Куба и подобен на бразилската Капоейра.
Румба Колумбия включва също елементи от танцовия фолклор на Конго, както и от испанското фламенко, а напоследък в нея проникват движения, характерни за „break-dancing” и хип-хоп. В модерната Румба Колумбия започват да танцуват и жени-солистки.

Гуагуанко е най-популярния стил в традиционната кубинска румба. Той се изпълнява в умерено или бързо темпо – 2/4 или 4/4 от следните инструменти:
Конга /ударен инструмент/ от три части : 1. тумбадора /най-ниската част/; 2. трес-дос /средната част, поддържаща ритъма на клаве/ и 3. кинто /най-високият, соло ударен инструмент/; често партиите на конга-ударните са изпълнявани от т.наp cajones, които представляват дървени кутии.
Клаве
Палитос - /дървени палки, с които се удря по страничната част на ударните/ или гуагуа /вид дървено блокче/;
Соло – вокал;
Хор;
Двама танцьори – мъж и жена.

Танцьорите, водещият вокал и кинто-то осъществяват сложно взаимодействие, за да пресъздадат флирта и любовната игра между „петела” и „кокошката”, между мъжа и жената. В началото на танца мъжът обикаля около жената без да я докосва. Кулминацията на танца представлява опит на мъжа да изненада и докосне жената с т. нар. vacuna. Vacunao е специфичен жест с таза на танцьора, символизиращ сексуален акт /има го и в други танци, произхождащи от Западно-африканските племена/. Понякогa vacuna се прави с движение на ръката, като често танцьорът държи червена кърпа, с която се опитва да докосне жената. Жената от своя страна танцува, опитвайки се едновременно да съблазни мъжа и да избегне неговото vucanao.

Румба- Ямбу (Rumba Yambu)

Ямбу е най-старият стил в румбата, често наричан „румбата на старите”. Той е най-бавен в ритмично отношение, а като танц включва движения, симулиращи старческа немощ. Може да се танцува от един танцьор /най-често от жена/ или от двама танцьори – мъж и жена. Въпреки, че в танца на двойката може да има елементи на флирт, сексуалният подтекст не е така изразен, както в стила Гуагуанко и в него не присъства характерното за Гуагуанко “vacunao”.Урокът е отворен за всички школи и всички нива на танцуване. Използвайте възможността да обогатите своя стил салса, с мотиви от афрокубинската фолклорна традиция, и с преподавател - един от най-добрите специалисти в тази област - кубинецът Раул Торрес, дългогодишен танцьор в Тропикана и понастоящем инструктор по салса, кубински фолклорни танци, модерен балет и хип-хоп. Еднакво интересно и забавно ще бъде както за тези, които идват за а пръв път и откриват магията на латино-танците, така и за по-напреднали любители на салсата, които винаги има какво да научат като стил и пластика.КоментариОще актуални новини...


Време за зареждане: 0.02 секунди Copyright BGSalsa.info / JokerDesign © 2006 - 2016 39,789,935 уникални посещения