Управление
• • • Реклама • • •

  
Рекламирай в BGSalsa.info
Празнуваме Цветница
Новини
Празнуваме ЦветницаЦветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се празнува в православната, католическата и протестантската църква една седмица преди Великден. На него празнуват всички, които носят имена на растения.


Празникът се нарича още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви), Палмова неделя. В този ден, който се пада в шестата неделя на Великия пост, се разрешава яденето на риба.


Легенда

Според евангелистите в дните преди еврейската Пасхад Иисус Христос е влезнал в Йерусалим, яздещ магаре. Вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки.

Обичаи

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос. На Връбница, участвалите в Лазаруването моми, отиват на реката (на чешма или кладенец) и пускат по течението на водата приготвените венчета от върба. Според народното поверие девойка, която е лазарувала, вече има право да се моми, да очаква сватове и да се ожени.

Именяци

Днес имат повод да почерпят всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения, сред които са: Божура, Виолет(к)а, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Детелин(а), Жасмин(а), Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Лилия, Люлина, Маргарит(к)а, Магнолия, Малина, Нева, Невен(а), Незабравка, Петуния, Роза, Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Явор(а), Ягода, Ясен(а).КоментариОще актуални новини...


Време за зареждане: 0.02 секунди Copyright BGSalsa.info / JokerDesign © 2006 - 2016 39,658,765 уникални посещения