Управление
• • • Реклама • • •

  
Рекламирай в BGSalsa.info
Интервю с шампионите на БЪЛГАРИЯ по САЛСА, 2005г.

ИНТЕРВЮ С ШАМПИОНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ПО САЛСА В КЛАС „АМАТЬОРИ” ЗА 2005Г.

 

Лили и Митко са шампионите по салса в клас „Любители” за 2005 година.  Ученици са на Тина и Радо от клуба по салса  „Red salsa team”. Лили е на 20 години и тази година започна висшето си образование. Митко пък е на 28г., работи като инжинер и със удоволствие отговаря от името и на двамата на въпросите ми.

 

Как се запалихте по салсата? Защо точно салса, защо не фламенко, самба, румба, ча-ча-ча?

Всъщност първоначално се запалихме по танците като цяло. След различни опити в различни сфери на танците стигнахме до салсата. Преди това танцувахме спортни танци и първоначалното ни отношение към салсата бе малко надменно. Впоследствие разбрахме, че тя има огромни предимства. Най-важното което ти дава е свобода за творчество, което е наистина изключително важно, защото другите танци – и спортните и състезателните са рамкирани, строго органичени с някакви шаблони, очаквания за това как ще бъде изпълнено определено движение, каква ще бъде хореографията, какъв ще бъде  танца. А в салсата човек твори.

 

Кое ви подтикна да участвате в Националното състезание по салса?

В началото започнахме да танцуваме салса, защото много ни хареса – има страшно много емоция в танца. След това обаче амбицията ни тласна и към по-професионално трениране. Тогава нашите инструктори ни споменаха за Третото Национално състезание по салса и ни предложиха да вземем участие.

 

Как се става шампион на България по салса, какво е нужно?

Покрай спортните танци вече имаме изградени навици за това как се тренира, какво се прави точно, каква е дисциплината. Тренира се наистина сериозно, подходът е като подход към работа. Решаваш, че имаш определена цел и, че трябва да я постигнеш, това е свързано с план, с време и работа. И всичко това се следва стриктно. Трябва да се изпипат всички детайли от създадения танц, за да стане вече като рефлекс, за да може в сюблимния момент, когато трябва да се изпълни, когато психическото напрежение е голямо, да бъде изпълнено перфектно.

 

Това ли е важно, за да станеш шампион? Само дисциплина ли? Има ли някаква друга рецепта?

Има рецепта, но за да я изпълниш ти трябва много сериозна психика и работа. Всеки може да направи някаква хореография и да работи много, за да я направи. Но освен това трябва да си уверен в това, че ще си първи, да изгониш всички съмнение за това, че е възможно да не си първи. Това се постига с психика. Освен физическата част – таланта, творчеството, желанието и работата, трябва и психически да си уверен. Това е принципът. Визията също е важна, тя е поне 40% от успеха. Тя завършва общата картина.

 

Играе ли човек роля когато танцува или е себе си?

Всеки човек има различни образи, които изживява според обстановката.

Когато човек танцува, той е себе си, но по друг начин.

 

Колко често тренирате на ден?

Тренираме всеки ден по 2 часа, независимо дали имаме състезание или не.

 

В какво се състои една ваша тренировка, опишете ми я?

Много е важно да се загрее. Загрявката те подготвя освен физически и психически за тренировката. Ти се нагласяш, че сега ще тренираш. След това идва същинската част на тренировката. Ако няма състезание, за което да се подготвяме - разучаваме нещо ново или тренираме стари елементи и движения, които смятаме, че ни куцат. Ако се подготвяме за състезание изпълняваме подготвения танц. Повтаряме моментите, които не се получават чисто.

 

Карате ли се и за какво най-често?

Много рядко и за глупости. Става най-често когато сме изнервени, недоспали, гладни и т.н.

 

Имате ли лични отношения?

Да, имаме и то много сериозни. Започнахме да тренираме като двойка по предложение на треньора ни по спортни танци. Година и половина по-късно се събрахме и в живота.

 

Пречат ли ви те?

Не , не пречат, напротив, мисля, че помагат и то много. Нещата придобиват други измерения. Когато чувствата в личен план са взаимни, когато има емоционална обвързаност, тогава е налице една силна емоция и положителна енергия, която кара нещата да вървят напред. Но е много важно да има хармония между партньорите.

  

Автор: Маги Благоева (BG Salsa Team)

Време за зареждане: 0.01 секунди Copyright BGSalsa.info / JokerDesign © 2006 - 2016 39,804,042 уникални посещения