Управление
• • • Реклама • • •

  
Рекламирай в BGSalsa.info
Интервю с шампионите на БЪЛГАРИЯ по САЛСА, 2005г.

ИНТЕРВЮ С ШАМПИОНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ПО САЛСА В КЛАС „ПРОФЕСИОНАЛИСТИ” ЗА 2005Г.

  

Кике и Ели са шампионите на България по салса в клас „Професионалисти” за 2005 година.  Двамата са ученици в школата на Памбос. Кике е на 24г., кипърец, учи в НСА спортни танци. Ели си е българка, освен това е на 16г., но това не и пречи да бъде страшно добра в танците, и особено в салсата. Двамата заедно са страхотен тандем, който с много усилия печели 1-во място в Третото Национално Салса състезание.

  

Кике, как се запалихте по салсата?

Аз от малък танцувам всякакви танци в родната ми страна Кипър. Танцувам фламенко, сиртаки, танго, ча-ча-ча, румба, самба. Там съм се учил да танцувам всичко, но по малко. Първите ми уроци по салса отново бяха там. Дойдох в България преди 3 години да уча в НСА спортни танци. Отидох в залата по салса на Памбос, с който сме далечни роднини и така се запалих.

 

Как станахте партньори с Ели?

Идва момент в салсата, в който за да ставаш по-добър трябва да си намериш партньор. Ели беше най-подходящата. Тя учи салса от 9 годишна, а когато се запознахме, тоест преди 4 години беше на 12г. Беше малка, но едновременно с това беше една от най-напредналите в школата на Памбос.

 

Имате ли някакви лични отношения?

Не, нямаме.

 

Защо? Тя е много хубава...

Да, наистина е много хубава, но освен това е и малка все още.

 

Това ли е причината?

Е, има и други причини. Ние с нея сме много близки, много добри приятели сме и се разбираме прекрасно. Мисля, че тези ни взаимоотношения ни устройват засега.

 

Карате ли се?

Много!

 

За какво?

Най-вече като танцуваме. Когато тя направи някоя грешка и аз се изнервя. Тогава аз й викам, тя не ми остава длъжна и така.

 

Кой има последната дума?

В повечето случаи аз(усмихва се). Когато Памбос е в залата – той се намесва.

 

Как решихте да участвате в състезанието по салса?

Ние сме участвали в много състезания в чужбина и тук. Участвахме на миналото състезание по салса, но там не взехме титла. Участвахме съвсем спонтанно на състезание в Милано месец април миналата година– нямахме нито подготвен танц, нито костюми и от 150 двойки станахме шести. Заради това, че нямахме костюми не се класирахме на финала. На състезанието в Хамбург, юли пак миналата година пък спечелихме престижното второ място. Първото място спечелиха американци от Сан Франсиско. С това всичко искам да кажа, че сме се доказали на много места извън България, но искахме да се докажем и тук. Затова взехме участие и в това състезание.

 

Имаше ли проблем с това, че кипърец печели титлата „шампион на България..”

Да, имаше такива мнения и изказвания. Но аз съм тук, в България, не живея в Кипър, живея в България, искам да се докажа тук и да заема своето място в салса обществото тук. Тук се чувствам у дома си. Дори когато ходя в чужбина се представям от България, състезавам се от името на България, танцувам за България.

 

Какво е нужно, за да се стане шампион по салса?

Много време, желание, усилия и добър треньор. Титлата ни „шампиони по салса” я дължим и на нашия треньор Памбос.

 

Колко време преди състезанието започнахте да се подготвяте?

Един месец. Тренирахме всеки ден от 3 часа до 5 часа. В подготвянето на танца ни помогнаха много Памбос и съпругата му Мария.

 

А Ели не ходи ли на училище?

Ходи, но е сутрешна смяна. Свършва в 2ч. и веднага след това идва в залата.

 

Как изглежда една ваша тренировка?

Разгряваме 15-тина минутки с упражнения. През това време разговаряме, споделяме разни неща, които ни вълнуват. След това започваме изпълнението на танца и хореографията. Правим ги най-малко по 20 пъти на тренировка.

 

Защо точно със салсата се зае по-професионално?

Думата „салса” значи микс. Това ми харесва в салсата - в нея могат да се включат елементи от всякакви други стилове – румба, ча-ча-ча, танго, фламенко и т.н. Има разнообразие, има свобода. Освен това средата е много социална, хората, които танцуват са страхотни, умеят да се забавляват.

 

Когато отидете на участие в чужбина какво е отношението към вас?

Отношението е много добро. Харесва им какво правим, как танцуваме.

 

Могат ли българите да танцуват?

Има такива, които танцуват много добре. Като цяло, ако трябва да оценя средното ниво по десетобалната система, то оценката ще е 6. 6 е много добре, защото има страни с много по-малка оценка.

 

Например?

Сега например се сещам за Чехия.

 

Накарай с едно изречение човек да тръгне на салса...

Салсата е един нов свят, в който когато попаднеш не искаш да излезеш. Това е свят, със свой собствен език, език на общуване, на комуникация между хората, който е много по-приятен и лесен от останалите. Научиш ли го веднъж никога няма да го забравиш и никога няма да искаш да се откажеш от него.

  

Автор: Маги Благоева (BG Salsa Team)

Време за зареждане: 0.01 секунди Copyright BGSalsa.info / JokerDesign © 2006 - 2016 39,789,884 уникални посещения