BG Salsa / БГ Салса
Управление
• • • Реклама • • •

Рекламирай в BGSalsa.info
Преглед на тема
 Принтиране на темата
Какво ти трябва за да си.... салсеро?
Emil
Днес пак е събота, освен че не се отработва е и съпътстван от празника на Пролетта (дошла със студ и снеговалеж).

Та четейки коментари от изминалата седмица в този „топъл” пролетен ден и освен, че сметките са си сметки:

Какво трябва да направи човек за да бъде наричан „салсерос” и що за определение е това? Трябва ли да се снабдяваш и слушаш оригинална музика и като чуеш песен да си сред първите назовал името на изпълнителя, необходимо ли е да познаваш всички изпълнители: било то музиканти, певци, диджеи и танцуващи? Трябва ли да посещаваш периодично състезания, екскурзии, фестивали и партита? Ако някой просто харесва музиката защото е мелодична, жива, чувствителна, енергична, ритмична и по-малко владее стъпки, фигури и усет, по-малко участва в мероприятия – то този човек как ще го наричаме? :non:
нямам снимка размер 100x100, be back

chayanne
Бих ти отговорил, но ме е стрх, че ще ме подхванат на спаринг, както в другата тема...

... но ако си остане между нас, то това е човек, който обича да се забавляваCool

rara
Emil писа:
...– то този човек как ще го наричаме? :non:

МОЖЕ БИ САМО ДУХ Wink
(Мил и отруден, но жизнен ентусиаст, бранител на истинската салса атмосфера, мълчаливо отказващ да демонстрира умопомрачаващи хореографии.) Grin

thunderchief
просто харесва музиката

предполага и да познаваш музиката, което става със слушане на музика, което пък изисква
да се снабдяваш и слушаш оригинална музика

Иначе мога да задам въпроса как харесваш нещо, което не познаваш? Ами може пък да е гадно?!

необходимо ли е да познаваш всички изпълнители

Не. Но пък ако познаваш, доста изпълнители, значи познаваш музиката откъм различните и страни.

владее стъпки, фигури и усет

Как се овладява усет?

Те таквиз ми ти работи. А човека може да го наричаме как дойде
Climbing to the sky. Never wonder why. You are a tail gunner.

chayanne
Не мисля, че може да харесваш нещо си единствено ако го познаваш. Говориме само за харесване - не за задълбочен анализ и класификация... Мога спокойно да харесвам и да си танцувам на някоя песен без ни най-малка представа да си имам какъв е цветът на кожата на вокала, колко точно енергия изразходва пианиста когато удря клавишите... или пък къде е родена майката на втората брадовчетка по бащина линия на сестрата на бившата приятелка на тромпетиста...
Ако човек знае всичко за изпълнителя и съответния стил, това не го прави по-добър танцьор...
Единственото, което ми трябва е музиката да ме кара да настръхвам - от удоволствие разбира се...Smile

thunderchief
Не мисля, че може да харесваш нещо си единствено ако го познаваш

Ako не го познаваш, откъде знаеш че е хубаво? Може да е последния боклук и просто ти да си чувал само него.

цветът на кожата на вокала

Мани ти цвета на кожата, ако не познаваш песните му обаче откъде знаеш, че точно тази дето слушаш е хубава и точно в това си изпълнение? Човека може да се е отрязал на кирка предишната вечер и да го е мъчел махмурлука примерно и да е искал да си отбие номера и да иде да спи(или да си допие).

И все разсъждения в тоя смисъл.
Climbing to the sky. Never wonder why. You are a tail gunner.

tanyatasheva
rara писа:
Emil писа:
...– то този човек как ще го наричаме? :non:

МОЖЕ БИ САМО ДУХ Wink
(Мил и отруден, но жизнен ентусиаст, бранител на истинската салса атмосфера, мълчаливо отказващ да демонстрира умопомрачаващи хореографии.) Grin

"Истинска салса атмосфера и дух", може да има само в страните, където тази музика има корени и е исторически свързана с културата на населението, дайте да не се лъжем. Cool Какво им е на хореографиите??? Не искаш ли да видиш как всеки един звук на тази музика, се интерпретира от различни танцьори. Ако е само до веселбата, то има най-разнообразни начини човек да се весели.Smile
Ако не успееш може да се разочароваш, но ако не опиташ си обречен.

rara
Танче,
Не ме разбирай погрешно. Много ми е приятно даже да наблюдавам (когато не танцувам) атрактивно танцуващи двойки, нови (за мен) елементи и сполучливи импровизации. Обаче тук ставаше дума за човекът, който „просто харесва музиката” и „по-малко владее стъпки”. Така ми се нагласиха думичките Smile Във връзка със забележката ти за автентичната атмосфера и за да няма засегнати, внасям в значението на абревиатурата следната промяна:
МОЖЕ БИ САМО ДУХ
(Мил и отруден, но жизнен ентусиаст, бранител на истинската салса атмосфера, мечтателно отнесен към далечната и уникална... Хавана.) Wink
Веселбата е почти навсякъде. Зависи само от гледната точка...Pfft
Редактирана от rara на 21.03.2009 в 22:11

chayanne
Аааа, thunderchief-е, не бъркай боя с това-оноваGrin Става въпрос за харесване на музиката, а не на някое друго изпълнение на певача... Представи си виждаш картина от незнаен художник. Не ти харесва изобщо, но впоследствие разбираш, че е от Рембранд(примерно). Това ще я направи ли автоматически по-привлекателна(визуално, не финансово) за теб? Същото важи и за музиката - чувам нещо и... или ми харесва или не. Във втория случай не танцувам на нея. В първия - да.

tanyatasheva
По принцип е така, но вкусът се променя. Ако слушаш много даден стил, има вероятност да почнеш да го харесваш. Правила съм си експерименти с хора, които не са слушали салса, примерно колеги. На второто парче почват видимо да се изнервят. Казват, че било едно и също и не могат повече да издържат.Cool Ако доведеш непотготвени хора на салса парти, има опастност да получат културен шок Smile, обстановката и музиката им пречи на пиенето. Grin Виж всички харесват т.н. "латино" - кошмарът на съботните партита. По принцип по-неподготвената аудитория харесва повече комерсиална музика, но със слушане, може да хареса и неща по-специализирано. Разбира се има хора, които салсата ги грабва още от първия звук. Там нещата са ясни.Smile

tanyatasheva
rara писа:
Танче,
Не ме разбирай погрешно. Много ми е приятно даже да наблюдавам (когато не танцувам) атрактивно танцуващи двойки, нови (за мен) елементи и сполучливи импровизации. Обаче тук ставаше дума за човекът, който „просто харесва музиката” и „по-малко владее стъпки”. Така ми се нагласиха думичките Smile Във връзка със забележката ти за автентичната атмосфера и за да няма засегнати, внасям в значението на абревиатурата следната промяна:
МОЖЕ БИ САМО ДУХ
(Мил и отруден, но жизнен ентусиаст, бранител на истинската салса атмосфера, мечтателно отнесен към далечната и уникална... Хавана.) Wink
Веселбата е почти навсякъде. Зависи само от гледната точка...Pfft

Не знам за какъв дух говориш, остави ХаванаCool Картинката по салса партита е трагична - масово не се слуша музиката и не се спазва ритъма, хората си правят фитнес. Но щом това ги весели, чудесно. Smile Надявам се духът да пристигне, заедно с латиносите, които ще дойдат на предстоящите големи салса събития. Крайна съм, съжалявам!Wink

rara
tanyatasheva писа:
...Картинката по салса партита е трагична - масово не се слуша музиката и не се спазва ритъма, хората си правят фитнес. ...

Не ми пречат /особено ако не танцувам с тяхWink/. Тревожат ме повече хората със слаба координация в пространството (независимо дали спазват ритъма или не), които забравят, че има и други танцуващи... Sad
Редактирана от rara на 22.03.2009 в 20:01

chayanne
ЧудесноSmile Значи установихме, че за да бъде rara салсера, като за начало и трябва пространствоGrin, където да танцува безаварийноSmile

rara
И кавалер евентуално... Smile

FABRICIA
- Хубава музика/разбирам такава, която да ми харесва лично на мене, няма да коментирам изпълнители и това дали трябва да ги знаеш или не, защото не е нужно да си запознат с нещо на ниво "експерт", за да му се наслаждаваш и да те изпълва/

- приятни кавалери

- достатъчно място

Това са трите неща, които на мене лично ми трябват.SmileSmileSmile
Искам да подчертая, че нито едно от тях не е пари. Парите са до един момент.WinkWinkWink
Редактирана от FABRICIA на 22.03.2009 в 22:08
Let me DREAM the way I can...and I will show you and give you the whole world...

popi karu
да си салсеро е въпрос на нагласа,повече дух, по малко "експертност"Да се наслаждаваш на танца наистина, а не да демонстрираш колко си "велик".

Garo
Мога да ти кажа какво не е салсеро ,пък ти можеш да си направиш изводите и сам брато:
Салсерото не е:
- с мека китка
- нежен и метро сексуален
- анти образ на мачо
- разнодишен при смяната на ритъма в музиката и в отношението към партьорката си
- неорентиран латинос ,а точно обратното
и хиляди още....

tanyatasheva
Айде сега, освен възрастова, и сексуална дискриминация:xox:

Samsara
chayanne писа:
Не мисля, че може да харесваш нещо си единствено ако го познаваш. Единственото, което ми трябва е музиката да ме кара да настръхвам - от удоволствие разбира се...Smile

Напълно съм съгласна! Не знам дали наистина има официална дефиниция на салсерос, но не мисля че е равно на салсавед Smile Според мен е въпрос дали чувстваш музиката (който иска интуитивно, който иска емоционално, други - интелектуално...). Аз може и да нямам особени теоретични познания (макар че имам общи по музика), не съм и някакъв зашеметяващ танцьор, но мога да кажа, че от година и половина съм влюбена в салсата и... се чувствам салсера Wink Пък кой както иска да класифицира.
Но все пак се възхищавам на видните познавачи и теоретици тук Wink

mira2605

Напълно съм съгласна! Не знам дали наистина има официална дефиниция на салсерос, но не мисля че е равно на салсавед Smile Според мен е въпрос дали чувстваш музиката (който иска интуитивно, който иска емоционално, други - интелектуално...). Аз може и да нямам особени теоретични познания (макар че имам общи по музика), не съм и някакъв зашеметяващ танцьор, но мога да кажа, че от година и половина съм влюбена в салсата и... се чувствам салсера Wink Пък кой както иска да класифицира.
Но все пак се възхищавам на видните познавачи и теоретици тук Wink

Интересно влюбване ще да е от типа: Аз много те обичам ама не ме питай какъв цвят са ти очите, защото това няма значение, важното е че аз съм влюбен в тебе Smile това върви първите два месеца обаче после вече се питаш този човек в теб ли е влюбен или в самото влюбване
Аз например като съм влюбена в един човек искам да знам всичко за него - това не ме прави психолог, просто ме прави влюбена в даден човек и заради това имам интерес да науча за него възможно най-много, а след като съм научила достатъчно мога да кажа аз обичам този човек, а след това да кажа аз искам да съм с този човек цял живот и в зависимост от разбиранията да си живеете заедно или да се ожените - ето тогава можеш да кажеш аз обичам наистина този човек - съотнесено към музиката - тогава можеш да кажеш аз съм салсеро/а. Ако един човек може да те сбърка в тълпата защото е видял някой със същата височина, походка и например прическа ти ще му повярваш ли че е влюбен в теб - аз лично няма. Ако ти не можеш да определиш с точност дали една музика е салса или нещо друго близко до салсата как можеш да наречеш себе си салсеро/а. А как можеш да определиш с точност дали слушаш салса или нещо близко до салсата ако не знаеш подробностите за този жанр? Веднага давам пример Марк Антъни много често е наричан краля на салсата, но той има 5 албума, които не са салса т.е. ако ти не знаеш тези подробности би могъл да кажеш например че I need you (която си има и испански вариант) е салса - това е доста очевиден пример вероятно никой не би могъл да го сбърка (в случай че знае песента Smile) но това е идеята. Например в youtube бяха пуснали едно парче на което пише салса а вътре бяха песни на Енрике Иглесиас Дженифър Лопес и Рики Мартин!!!!!!!!!!
Иначе по тази логика аз съм виден метал щото много харесвам някои парчета на Металика и Аеросмит обаче не ме питай защо Блек сабат са най-великата метал банда Или съм първа чалгаджийка защото винаги мога да изляза и да затанцувам на тази музика обаче не ме питай кой е най-добрия в този жанр (колкото и да не го харесвам като концепция аз съм българка) или пък съм първа рокерка щото много харесвам Сигнал и Бон Джоуви обаче не ме питай какви са разликите и приликите между мелъди рок и алтернатив рок или там както и да се казваха ...
За останалите неща си има измислени думички меломан танцьор купонджия
ПП Мразя така нареченото "латино" това си е просто поп музика а пък и то е като балканска музика - има ли нещо общо между гръцката и българската музика?

Отидете до форум
Време за зареждане: 0.09 секунди Copyright BGSalsa.info / JokerDesign © 2006 - 2023 41,017,447 уникални посещения