BG Salsa / БГ Салса
Управление
• • • Реклама • • •

Рекламирай в BGSalsa.info
Преглед на тема
 Принтиране на темата
Имат ли някаква роля "напредналите"?
augustosalsapinochet
:sud:Здравейте на всички.Искам да разкажа следния случай, пък вие съдете кой крив кой прав...:sud:
От досто верем ходя предимно в 2 школи.Мои приятелки и приятели /но не особено близки/, ме помолиха да ги заведа на салса уроци.Препоръчах школа, харесаха я.В тази /едната от двете школи/школа се откри една горе-долу подходяща група, но беше започнала вече от няколко седмици.Говорих с инструкторите и се разбрахме, познатите да започнат в нея, пък аз да стоя близо до тях и да им партнирам и непосредствено помагам.В интерес на истината , имах доста други по-важни и приятни задължения, но както сме се разбрали... отидох.
Разбира се, нямаше нищо ново, дори за "аеробика" не ставаше тази групаPfft.Знаете как еWink
Интересното беше, че ме таксуваха безкомпромисно :ter:и двата пъти на общо основание...ShockРазбира се , не става въпрос за парите като конкретна сума, а за принцип:
Намирам нови курсисти /които не са ми особено близки/, отделям от време и т.н. и си плащам за "кефа"...:rad:Нищо, тази история я, забравям и я пиша в категорията "принос за българската сала"Pfft, но се чудя, в такава огромна степен ли парите и стотинките са станали движеща сила в нашето салса общество.
Доста бих се позамисли дали тази школа бих препоръчал на някой друг...
Искам отсега да направя уговорката, че по никакъв начин тази история не е свързана с едно много известно и познато салса семейство, както някои биха си помислилиPfft
Та, с две думи за какво служат по-напредналите?
Обикновено за тях групите стават все по-малко защото парите идват от начинаещите...И дори и това, че помагамеа тях и на бизнеса не стига, ами ...Абе, какво да кажем, малките липсващи жестове често /не/прикриват големи душевни ями..

tanyatasheva
Типичен синдром на “авантаджията”, без да се сърдиш – не си само ти, това е масово явление.Cool Танцува някой няколко месеца или година, и почва да си въобразява, че е много “напреднал” и може даже да “помага” и учи другите, смятайки че автоматично му се полага безплатен урок. Разбира се в някои конкретни случаи, инструкторът може да прецени, ако има по-малко мъже, или жени, да направи временно изключение. Но да смяташ, че няма какво да учиш повече и имаш право безплатно да ползваш залата, времето на инструктора – това не е редно и нормално. Предоставени са ти условия да упражняваш наученото, или да се забавляваш дори – всичко това се заплаща. Не знам ти за колко време си напреднал, но за пример мога да ти дам себе си – вече седма година си плащам за уроци по салса, разбира се покрай нея и много други неща – афро, румба, контемпорари данс, стайл и т.н. Смятам, че има още много какво да уча, специално от моя преподавател, а дори и да няма какво – предоставят ми се условия да се упражнявам – съответно зала, време, музика и аз си плащам за това. Smile
Ако не успееш може да се разочароваш, но ако не опиташ си обречен.

thunderchief
Ами Таня е права
Та, с две думи за какво служат по-напредналите?

Да ги изкъртват от бой.Smile

че помагамеа тях и на бизнеса не стига,

Като как?
Докато ходех на уроци в България три години с много малко изключение ходих в една школа и нито за момент не ми беше хрумвало, че заслужавам нещо безплатно, ако и да бях от малкото хора позадържали се по-длъжко там. Нещо повече, с кеф си плащах щото ми беше весело. Еле пък тука дето нивото е по-ниско от българското и танцуването е главно повторение на навързани фигури(а най-готското на което се научих в България е да импровизирам с нещата дето знам), цената си е 5 паунда за всички от най-назадналия до най-напредналия - ако щеш.

не/прикриват големи душевни ями

Чудно ми е защо въобще се занимаваш със салса, след като общуването с инструкторите ти оставя душевни ями.
Climbing to the sky. Never wonder why. You are a tail gunner.

k1k
"Говорих с инструкторите и се разбрахме, познатите да започнат в нея, пък аз да стоя близо до тях и да им партнирам и непосредствено помагам"
Ако инструктурите са те помолили да помагаш би било чудесно , но когато сам се натискаш ами плащаш .
Ако говорим за салса величие - еми направо ти се заеми с обучението на приятелите си.
Наистина е страхотно когато до теб застане някой , който има опит и поглед върху танца и те напътства, но този някой трябва да знае мястото си в залата.
Когато става дума за пари всичко трябва да е регламентирано. В много вече индустрии това че водиш клиенти ти дава някаква изгода, но това е регламентирано именно за да не си играем на сърдитковци.
Говорим за ПАРИ , за търпение , за разбиране .... от страна на инструктурите. Ти гледаш на танците като на хоби и забавление - за тях това е бизнес , с който те изкарват прехраната си. Ако искаш облаги/привилегии/неща които са нормални според теб - ами говорете.
Ако сте близки наистина - ще запазите и добрия тон и двете страни ще са доволни.
Лично аз смятам че ако доведеш 15-20 (не се хващайте за числа) нови члена в даден клуб наистина трябва това да бъде забелязано ...
Говорим за прословутите "referrals" , а те в нормалните държави са много ценени.
...В крайна сметка ако се чувстваш ощетен отиваш и говориш...
Редактирана от k1k на 31.10.2008 в 16:40

atila
Напълно съм съгласен с Таня, както и к1к...... ако те помоли инструктора да се включиш и да помогнеш..... във урока, значи е нормално да не плащаш, ....иначе ...това си е бизнес, хората се хранят от него, плащат наем, консумативи и т.н. ..... , а това ...колко си " напреднал" ....е много особен въпрос Wink))) ако си напреднал повече от инструктора ти , значи трябва да си отвориш собствена зала и да преподаваш...Smile))) а ако не си , значи си длъжен да си платиш.... цената на урока и кефа Smile безплатен обяд няма...... за да го има, някой го е платил .....Smile)))

El Dragonero
Танчето е дало много правилна дефиниция на нещата.
Салса инструкторите с това си изкарват хляба и труда им трябва да се уважава. Ти си преценяваш дали трябва да ходиш на тренировка на начинаещи или не.

Безспорен факт е, че в българската салса има много дами и малко кавалери. Въпрос на индивидуална преценка на инструктора е дали да даде преференции на кавалерите (или дамите) за да може да се балансира групата. Доколкото знам в някои школи е така. Напредналите или много ентусиазираните получават определени отстъпки в случаи, че ходят и в други групи.

timbarumbero
ShockShockShock
tanyatasheva писа:
Типичен синдром на “авантаджията”, без да се сърдиш – не си само ти, това е масово явление.Cool Танцува някой няколко месеца или година, и почва да си въобразява, че е много “напреднал” и може даже да “помага” и учи другите, смятайки че автоматично му се полага безплатен урок. Smile

Категорично не съм съгласен!Shock
От поста разбрах, че този герой ясно и пред всички е завел хора, и явно не му е много до танцуване с начинаещи , а това пък че "губи времето" на инструкторите е направо смешноShockОще повече, че е имало уговорка...
Вярно е че съм виждал много авантаджии навлеци, но дали случаят е тъкъв?
Явна Таня е чела май отгоре отгоре...Така мисля аз.
Сега моето мнение...темата е много деликатна.Виждъл съм много школи в които дамите напускат , защото нямат кавалери и отиват в други, виждал съм и инструктори, които едва ли не заповядват на по-напредналите мъже да останат в залата /разбира се без пари, то остава някой да си плаща за да подкрепя без полза бизнеса на някои друг / за да партнират на новите...Виждъл съм съвсем нормални инструктори , които без да са дядомразовци могат да преценят доколко и кога, като демонстрират малки жестове... които обикновено им си връщат многокротно.

Всъщност един напреднал, добре поставен човек в школата може да е от голяма полза, защото води, хора , прави реклама; ако е добър него го познават и уважават и от други школи и мнението му се зачита...Така, че въпрос на тънка преценка е как той да " бъде използван" за благото на някоя школа дори и срещу някакъв незначителен жест.
А тези , които мислят "светът свършва" и дайде да се нагушим от салсата мислят на много "къси доларови позиции" за жалост и превръщат всичко в квартален плод-зеленчук...
Ами така е понякога...мили ни драги инструктори , струва да се замисли човек ...дали всичко което провим/неправим е изгодно за нас/вас...Shock

augustosalsapinochet
El Dragonero писа:
Танчето е дало много правилна дефиниция на нещата.
Салса инструкторите с това си изкарват хляба и труда им трябва да се уважава. Ти си преценяваш дали трябва да ходиш на тренировка на начинаещи или не.

Мерси за дефиницията!
Тъй като държа на думите си и уговорките отидох, но понеже: си губя откровено времето там , пък и ме карат да си плащам за този факт, разбира се , повече не ходих в тази група за успокоение на публиката писала по-горе"
От 11 запитани от мен салсероси, 10 ме подкрепиха, един не - така че "пак съм в позитивния списък"Wink
П.СлДнес ми се обадиха познатите, след 4 ходения в тази група се оплакаха, че:
-има блъсканица,
-никой не им обръща внимание,
-само си дават парите ей така...
и понеже искат салса си търсят друга школа...
Таня, тъндър`иф и всички останали що не ги вземете при вас, а?Pfft

thunderchief
-има блъсканица,
-никой не им обръща внимание

Mъка.
Подплашените от блъсканицата силно ги съветвам да гледат "Dance with me".

Никой не им обръщал внимание. А как се очаква да им обръщат внимание? Да идат да ги хванат за ръчичка? Ми ако не разбираш нещо - иди питай. Няма някой дето да не ти обърне внимание в тоя случай - няколко инструктори познавам от мотаене насам натам и общо взето всички са разбрани хора и биха ти обяснили ако нещо не разбираш, а си им ученик. При едно условие - да си замъкнеш 'ъза да питаш.
Climbing to the sky. Never wonder why. You are a tail gunner.

k1k
Моята група не е никак малка. Когато започвахме бройката достигаше 80+ души. Няма как да обърнат внимание на всеки за дадена фигура особено ако не питаш. В един момент се оказа че от тази голяма група се обособи едно ядро от 20тина души , които са много редовни и които си помагат( в момента в нашата група редовно има по над 50 души)
Ние не се притесняваме да питаме . Не се притесняваме да се обръщаме към хората, които имат повече опит от нас и всичко си е наред.
Споделям всичко това , защото смятам че никой не се е родил научен и е наистина трудно да влезеш от първа втора тренировка в час. Все пак говорим за учене на нещо ново и различно - това си отнема време. augustosalsapinochet , отделянето на персонално внимание ще се отрази на другите танцуващи в групата - те ще се почувстат изолирани. Ето защо ако все пак искаш някой да ти обясни нещо - ами отиваш и питаш. Представи си колко време ще се заучава една стъпка ако инструктурът ходи и пита всеки - "Ясно ли ти е ".
Ако в твоят случай са се отказали 4 , то ако се обикаля персонално при всеки ще се откажат 40 .
Това с персоналното отношение си го има като частен урок.
От друга страна augustosalsapinochet може пък да хората да имат нужда от уроци във формата който ти искаш. Защо не почнеш ти да им преподаваш на твоите хора - добри парички ще правиш.

ПС.

timbarumbero , напълно съм съгласен с поста ти... дано инструкторите да се досещат .... Но нека това досещаме да не го превръщаме в правило/задължение. Защото ако ще е така, то трябва да се регламентира Smile
Редактирана от k1k на 02.11.2008 в 23:40

El Doctor
[quote]k1k писа:
Все пак говорим за учене на нещо ново и различно - това си отнема време. augustosalsapinochet , отделянето на персонално внимание ще се отрази на другите танцуващи в групата - те ще се почувстат изолирани. Ето защо ако все пак искаш някой да ти обясни нещо - ами отиваш и питаш. Представи си колко време ще се заучава една стъпка ако инструктурът ходи и пита всеки - "Ясно ли ти е ".
Ако в твоят случай са се отказали 4 , то ако се обикаля персонално при всеки ще се откажат 40 .
Това с персоналното отношение си го има като частен урок.
От друга страна augustosalsapinochet може пък да хората да имат нужда от уроци във формата който ти искаш.
quote]

Леле, леле тази тема е безкрайна, направо докторска дисертация може да се напишеWink
Мога да дам примери подкрепящи и едната и другата теза...но ...Frown
Както разбрах досега, явно тези начинаещи са се нуждаели от персонализирано отношение , което школата явно не може да даде, пък имало и човек уговорен да помага, но му искали да си плаща?!Shock, пък те напуснали...Абе латиносериал,може би от тази школа трябва да изкарат мениджмънт за малко и средно предприятиеWink
А колкото Тъндъра и Таня да им търсят школаWink, ами след седмица две ,ако си платят може и в UK да учат ,защо не...Wink

tanyatasheva

П.СлДнес ми се обадиха познатите, след 4 ходения в тази група се оплакаха, че:
-има блъсканица,
-никой не им обръща внимание,
-само си дават парите ей така...
и понеже искат салса си търсят друга школа...
Таня, тъндър`иф и всички останали що не ги вземете при вас, а?Pfft

Спокойно, има време, ще се научат, за къде бързат. SmileТака като ми говореха инструкторите навремето, се пръсках от яд.Cool Нямаш си дори идея, колко добре ви разбирам всичките. Нека да опитат ако искат и в някоя по-малка школа. Те ако ще се отчайват на четвъртото ходене, еее......какво ги чака още. WinkКато имат желание, ще се научат, малко по малко и ще му хванат цаката.Smile Ако някой се отказва, значи не му е било много по сърце, според мен.
Ако не успееш може да се разочароваш, но ако не опиташ си обречен.

Отидете до форум
Време за зареждане: 0.06 секунди Copyright BGSalsa.info / JokerDesign © 2006 - 2023 41,017,403 уникални посещения