Да ви кажа, уважаеми форумци, нагледал съм се на какви ли не техничари на салса ЕлЕй, които слушат и които не слушат музиката...както и да е...
Но да ви попитам, сложете се ръката на сърцето и кажете искрено кои танцуват сносно ча-ча...Не само заучени фигури, а по музиката и с много хубави импровизации и шайнове...такива лично аз мога да изброя на пръстите на ръцете...а иначе знайни и незнайни друг герои колкото искаш...та какво е нивото на бългрската ча според вас?
Много отдавна не съм писал по форумите, но тази тема изкушава.
Понеже е поставен въпрос, трябва да се направи уточнение- за какво танцуване говорим.
Ако става дума за спортния вариант на ча-ча-ча, там нивото е високо и си има всичко, включително и красиви шайни И със сигурност високите класове танцьори умеят да импровизират.
Ако иде реч за сошъл, положението не е много добро.
Причината за това обаче аз я виждам малко по- встрани от школите, инструкторите и учениците. „Вина”, ако може да се говори за такава, носят диджеите или по-скоро тесния формат на повечето партита.
Факт е, че ча-ча-ча се преподава в доста салса-школи, при това не повърхностно и не между другото.
Факт е също така, че ча-ча-ча е една разкошна музика, която е колкото автентична, толкова и комерсиална и лесна за възприемане, за разлика примерно от салсата, която е трудно смилаема от „външни” потребители.
За да няма добри сошъл- танцьори на ча-ча-ча, причината е само една- тази музика се пуска рядко по салса- партитата и съответно хората не са мотивирани да я танцуват.
Общо взето, вариантът за инструкторите, решили да преподават този танц, е да го включват активно в репертоара на клубните сошъли, тъй като на т.нар. „общи партита” диджеите не се сещат особено или пускат ча-ча-ча в минимални количества. Няма обратна връзка, а би трябвало, защото в момента „общите партита” черпят ресурс почти само и единствено от школите и ако не държат сметка за танците, които се преподават в тези школи, меко казано губят.
Лично аз съм оптимист и ще кажа защо.
Преди време диджеите по общите партита не долюбваха особено и бачатата и партита бяха почти на 100 % само салса. Само че бачатата освен като страхотна музика, се разви и като танц. Нещо повече- по света започнаха да се провеждат състезания по бачата, а на конгреси започнаха да се правят пърформънси и уъркшопи на тази музика и танц. /За да не звуча голословно, миналата година представянето на „Салса денс скуод” не беше на салса, а на една много хубава песен на Хуан Луис Гуера /не съм сигурен правилно ли го написах/, която е микс от бачата и ча-ча-ча. И песента, и танца бяха разкошни!/.
В крайна сметка бачатата си завоюва подобаващото място и в момента всички я танцуват, като доста хора я харесват ако не повече, то поне колкото салсата.
Същото ще се случи и с ча-ча-ча. Музиката е страхотна, танцът се преподава по школите и е престъпление ча-ча-ча да не се пуска по партита.
Пиша тези неща, не за да обидя ди-джеите или да омаловажава труда им. Напротив. Правя съвет и препоръка. И пожелание- да харесват и да слушат повече тази музика, няма да сбъркат.
Редактирана от vanko1 на 15.08.2008 в 14:47
Според мен, тайминга ги затруднява, не е лесен танц. Джиджеите пускат по малко, особено Диян и Дани – случвало се е по 3-4 на парти и след първото ча-ча, дансингът е празен. Жалко!
Ако не успееш може да се разочароваш, но ако не опиташ си обречен.
Въпрос на време, Таня... Ако изобщо не се пуска, тогава наистина със сигурност никой няма да го танцува. А това, че дансингът е празен, показва, че трябва да се поработи активно от страна на диджеите за реклама на тази музика. По школите се преподава, по конгресите също- очевидна е тенденцията този танц да се развие в сошъл- вариант покрай салсата, както стана с бачатата. Сега на Албена не кой да е , а самият Франциско Васкес имаше уъркшоп по ча-ча-ча. Какво да говорим повече. Време... и "по-широко скроени" партита.
timbarumbero писа:
Да ви кажа, уважаеми форумци, нагледал съм се на какви ли не техничари на салса ЕлЕй, които слушат и които не слушат музиката...както и да е...
Но да ви попитам, сложете се ръката на сърцето и кажете искрено кои танцуват сносно ча-ча...Не само заучени фигури, а по музиката и с много хубави импровизации и шайнове...такива лично аз мога да изброя на пръстите на ръцете...а иначе знайни и незнайни друг герои колкото искаш...та какво е нивото на бългрската ча според вас?
Аз не мога да го танцувам. И изпитвам проблеми от тая работа, понеже не ми харесва, точно толкова колкото не ми допада и идеята за "широко скроени партита"
Climbing to the sky. Never wonder why. You are a tail gunner.
Аз на ча-ча-ча се размазвам повече дори от салсата...или поне също толкова. ))) Много ми харесва и се радвам, че навлиза все повече и повече. Във Варна специално има мн малко хора, които танцуват ча-ча-ча. Кавалерите се броят на пръстите на едната ми ръка. Но на партита танцуват все повече двойки ... като се открояват максимум 3-4, които не си броят и не обмислят къде да дадат знак на дамата . Но тенденцията наистина е за навлизане на ча-ча )))) което мен мн мн ме радва
timbarumbero писа:
Аз не мога да го танцувам. И изпитвам проблеми от тая работа, понеже не ми харесва, точно толкова колкото не ми допада и идеята за "широко скроени партита"
Тъндъре, нали знаеш приказката за кучето, дето казвало, че всеки си има собствен вкус, след което си близвало под опашката... .
Не е въпроса дали можеш да танцуваш или не. Ти и салса не си можел навремето... Правилният въпрос е дали ти харесва музиката. След това идва танцуването, то е вторичното в случая.
Ча-ча винаги ми е бил любимия танц в латино програмата на спортните танци, също както тангото в стандартните танци. Бързи, динамични, насечени хореографии открояващи ясно добрите танцьори от по-слабите.
Съответно е малко по-труден за изпълнение в двойка защото двамата партньори трябва да са добре синхронизирани, но това е още едно интересно предизвикателство в тренировъчната зала. Съветвам ви да не го избягвате като танц, просто е несравнимо когато се научите да го танцувате !
Доколкото съм чувала, ча-ча от спортните танци се смята за един от не-трудните, не знам дали е вярно и дали изобщо има лесен танц, ако се изпълнява както трябва…но за средностатистичския социален танцьор на салса, ча-ча е труден танц. Тъй като повечето хора просто се забавляват, слабо ги интересува красотата на танца, произхода, автентичносттта, историята на танца, ритмиката. Аз не мога да си представя да харесваш салса, а да не харесваш мамбо, сон, ча-ча – най-кубинските ритми. Както и да е. Напоследък, на голяма популярност се радва мнението (много вредно, според мен), че няма значение как танцуващ салса – на 1, на 2, на 3, на 3,3 в период – важното е да ти е кеф. И това е вече реалната картинка на соушъл партитата. Няма лошо – всички се веселят! Но когато тръгне да звучи ча-ча, хората инстинктивно усещат, че ритъмът просто ги задължава, това ги възпира. Освен това, не е от най-динамичните танци, а хората обичат динамиката. Според мен, ча-ча ще се танцува токова по-масово, колкото е по-високо нивото на соушъла. Съвсем по друг начин стои въпроса с бачата, не мога да направя никакъв паралел. Винаги се е танцувала масово и дансинга се е препълвал – с начинаещи, които танцуват на комсомолско разстояние, с романтично настроени, с влюбени, с инстински майстори и ценители на танца. В момента бачата се пуска даже много по-малко от преди години. На типичните салса партита ще продълже да доминира салсата, по много причини, не ми се изброяват сега. А иначе, аз също бих искала да звучи повече ча-ча, но ако един диджей на салса парти (тип неделя в С+), пусне повече от 5-6 бачати и 3-4 ча-ча, ще бъде изяден, уверявам ви.
Напълно съм съгласен с мненията на уважаваните Ванко 1 / Juan Luis Guerra -Хуан Луис Гера/ и Таня.И аз много обичам ча-ча ; не пропускам и редките моменти в които се пуска...Има май някакъв уплах сред голяма част от публиката към ча-ча...Е, както и при румбата тук не се искат кой знае какви впечатляващи '' скоростни врътки'', но се иска ''пълнеж'' със стайлинг и ухо...
Обожавам ча-ча-ча!!! И ритъма и танца! За съжаление не мога да го танцувам добре, но се опитвам! Аз и салсата позарязах, но мисля есента да започна пак да ходя на уроци и партита евентуално. Ча-ча-ча е един темпераментен, динамичен, красив танц и се надявам по-често да се пуска като музика и да се танцува! Колкото повече, толкова повече!
Всъщност разбираемо е защо се избягват ча-ча-ча, меренге, бачата(тя впрочем по второстепенност е най-пускана и е страхотна и като музика и като танц)...Понеже идеята в началото е била преди всичко салса...Но при положение, че се преподават тези всички танци по школите и са хубави и предпочитани, би трябвало да се пускат като музика и по партитата. Не съм ходила много от отдавна на парти и не мога да кажа как е сега, но преди бяха доста ограничени, да не кажа, че изобщо липсваха...Просто трябва да се реши Само салса или салса И...още нещо...Не трябва ли Забавлението да е над всичко?
С най-добри чувства към всички! Редактирана от melody на 24.08.2008 в 19:26
...Животът не се мери с броя на вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни...
Хубава тема. Аз също съм я повдигала няколко пъти. Първо, да кажа, че аз лично не мога да танцувам ча-ча-ча "с много хубави импровизации и шайнове", просто защото не съм чак толкова напреднал танцьор. Отстрани погледнато, танцувам ча-ча-ча така, както танцувам и салса. От гледна точка на вътрешното ми усещане обаче танцувам ЧЧЧ с много повече кеф. Просто ми харесва повече от салсата. Напълно съм съгласна с едно изказване на човек, който разбира от танци и преподава салса, че “ча-ча-ча-та е един много истински ритъм”. Освен това, по време на ча-ча-ча лично аз се чувствам по-комфортно, от колкото по време на салса, тъй като на ча-ча-ча-то на никой кавалер не му хрумва да ме завърти 10 пъти в рамките на половин секунда. Това, последното, не че е невъзможно , де – вижте спортнтите танцьори какво правят, обаче в БГ, на редовите салса партита, не се случва
Казвате, че вече на партитата вместо една, имало цеи 3-4 ЧЧЧ?! Че аз нещо се изгубих в последните седмици... Това е супер! Сега само някой ако ме светне как да разпознавам танцуващите ЧЧЧ кавалери, за да ги каня Обещавам после и да ги черпя.И да не ги настъпвам и ритам!!!
По отношение на мнението, че салсеросите не обичали ЧЧЧ, защото ритъмът им бил труден: трудно ми е да повярвам, че е така, та нали вече има толкова подготвени танцьори, с техника и т.н., за чиито възможности не може да представлява затруднение да танцуват в музика и да стъпват на втория удар? Още повече, че нали и салсата на 2 вече уж доста се практикува...
Освен това ми се струва, че има несъответствие между твърденията, че в БГ на много места се преподавала ЧЧЧ сериозно, от една страна, и от друга- факта, че когато на партитата пуснат ЧЧЧ, дансингът е направо празен. Странна работа...Логичното е, ако хората танцуват ЧЧЧ на тренировките, което означава, че са се запознали с красотата и възможностите на този танц, и са го усвоили в по-голяма или по-малка степен, да препълват дансинга по време на 2, 3 или 4-те ЧЧЧ на партито, а не да търкат столовете и да гледат отегчено.
Явно към настоящия момент средностатистическите танцьори в БГ не намират ЧЧЧ за достатъчно атрактивен танц, което на мен лично ми е леко трудно да повярвам, тъй като само ако се влезе в Нета, могат да се видят купища доказателства точно в обратната насока. Искрено се надявам този танц да се популаризира, защото наистина е много красив и темпераментен, едновременно динамичен и изящен, с емоционален заряд, ако щете, дава големи възможности за изява на качествата и уменията на танцьора и т.н. Явно обаче на хората им трябва някаква специална целенасочена политика, която да ги запознае по-отблизо с ЧЧЧ, и да им покаже, че щом се справят добре със салсата, имат всички шансове да успеят и с ЧЧЧ.
Редактирана от Cuba_Libre на 30.08.2008 в 02:10
Cuba_Libre писа:
По отношение на мнението, че салсеросите не обичали ЧЧЧ, защото ритъмът им бил труден: трудно ми е да повярвам, че е така, та нали вече има толкова подготвени танцьори, с техника и т.н., за чиито възможности не може да представлява затруднение да танцуват в музика и да стъпват на втория удар? Още повече, че нали и салсата на 2 вече уж доста се практикува...
Няма ги, не идват на партита. Преди си го обяснявах с това, че имаше много събития едно след друго, и понеже напоследък всичко живо пърформва или участва в състезание - репетира усилено. Сега обаче пак рядко идват, може би защото е лято. Да не говорим, че жив инструктор много отдавна не съм виждала на парти. Но все ще се намери с кого да потанцуваш. Ела в неделя в С+, можеш да танцуваш с диджеите- и двамата много обичат ча-ча. На големите събития, където се събират много хора, също има такава възможност, стига да пуснат ча-ча.
Казвате, че вече на партитата вместо една, имало цеи 3-4 ЧЧЧ?! Че аз нещо се изгубих в последните седмици... Това е супер! Сега само някой ако ме светне как да разпознавам танцуващите ЧЧЧ кавалери, за да ги каня Обещавам после и да ги черпя.И да не ги настъпвам и ритам!!!
с мен
Много благодаря - ще се възползвам от поканата. Само любезният кавалер да благоволи да сподели на кои партита би могъл да бъде открит, а също и как да го разпозная визуално
Убедена съм, че El Doctor е изключително известна в салса-средите личност и същевременно признавам, че фактът, че не съм запозната с него лично и с навиците му относно посещения на партита е съществен пропуск от моя страна. Но какво общо има аватарът, т.е. бодливият кактус?
Ча-Ча по варненските парти-та се пуска изключително рядко(най-много 1-2 песни на вечер) а двойките, които се ПРЕСТРАШАВАТ да танцуват се броят на пръстите на едната ми ръка...
на въпроса ми "защо" повечето салсероси отговарят... "ритъма е твърде труден"... но за мое искрено съжаление повечето хора не се и опитват да се научат...
"Уно Флай!"..."Дос Флай!"..."Трес Флай!"..."Осмотрес Флай!"...(???!!!)...
...аз знам че нищо не знам...
Мерси, Cuba Libre, мерси, timbarumbero, ама чак много известен и т.н. Айде сега...Просто обичам ча ча и ритъмът ми влиза така много "suave" както казват:Пък някой път слагам и шапка, която сега ви я свалям:kep: