BG Salsa / БГ Салса
Управление
• • • Реклама • • •

Рекламирай в BGSalsa.info
Преглед на тема
 Принтиране на темата
Как да чуваме музиката?
stanchop
В тази тема бих изкал да подискутираме по въпроса как да чуваме музиката когато я слушаме . Тоест да се обясни какво е Tumbao(congas), 2-3 Clave, 3-2 Clave, кога точно е 1 и 5 , 2 и 6(за танцуване on2). Има ли разлика при броенето когато танцуваш on1 и on2?

Освен това има ли инструктори в България които водят beginner classes в които обясняват тези базови неща?

dian
Нужно ли е ...
Музиката е теория за едни, възприятие за други, а трети просто си мислят че я разбират Smile
Когато танцуваме или слушаме .... едва ли броенето е толкова важно Wink Всичко е до усещането на отделния човек според мен.
Няма рецепта за това как да чуваме. Не мисля, че това се учи.
Бях миналата година на конгреса в Констанца - Румъния, където Мануел Маскарел имаше точно такава лекция - "теория на музиката в салсата" (едва ли с такова заглавие, но за това ставаше въпрос).
Слушах я .. вече нищо не си спомням. Тази лекция не промени по никакъв начин възприемането на музиката за мен.
Преди време (около 4 години поне) говорех с Алекс DJ относно музиката и това което си спомням, че ми каза той е .... че салса можеш да започнеш да я усещаш след като поне 2-3 години си слушал много и редовно Wink
Вярно е ... Мисля че я усещам .. а може би само така си мисля Smile
Слушане си трябва, а не броене на тактове ..
Познаване на изпълнители, творчеството им и доста от популярните песни за мен е доста по-добър начин към постигане на "чуването" отколкото чистата 1-2-3 теория ...
Това е моето мнение. Вярно или не .. всеки си знае за него си Wink
Слушайте салса , защото това е великолепна музика и доста добро стъпало към преминаване на нещо велико ... jazz музиката.

http://www.salsadjs.net
thunderchief
Мдааа това за джаза ми е много познато(при мене така стана). Един път търсейки салса открих Calle 54(саундртака на филма на Фернандо Труеба) - убийствена музика.... (а при мене така се съчета с още нещо друго....), Елиане Елиас и разни други другари от сорта. А да и Тито Пуенте в коренно различна светлина(чуйте Обра Маестра ако ви попадне) от тогава ми се е приходило в МонтрьоSmile.

Има ли разлика при броенето когато танцуваш on1 и on2?

Kakво имаш предвид под разлика в броенето? Принципно тактовете са си едни и същи(все си е 1-2-3 5-6-7).

Climbing to the sky. Never wonder why. You are a tail gunner.

melody
Това чуване на музиката,но точно на тази музика и на мен ми е проблем.По-скоро я усещам.Но много често вторачена в усилието си да следя по някакъв начин бързите стъпки,фигури,елементи и сигнали на партньора това тъй важно нещо ми убягва...И се хващам,че бързам...Честно казано предпочитам...как да се изразя...по-прост,по-лесен танц,за да мога да се насладя и на двете...Слушам латино и в частност салса,откакто се записах на танци.Сравнително отскоро...И както писа Диан си трябва много слушане,за да можеш да я усетиш тази музика...Аз обаче си падам повече по други стилове и наблягам на тях...За да я чуваш и усещаш,трябва да я обичаш тази музика...Не съм пробвала on2,защото вече почти се отказах от салсата...Ударих на камък с някои тънкости,с които не мога да се справя...Но това е друга тема...Според мен,ако партньорът е добър,знае какво прави,води добре и със сърце,внимателен е и се съобразява с дамата хубавият танц се получава...С това исках да кажа,че ролята на мъжа,на водещия е много важна...И като,че на мъжете следва да им е по-трудно...За да могат да водят,трябва да знаят много добре какво правят...

п.п.А за джаза...джаза е нещо наистина велико! ;k:
Тук две мнения няма!Smile
Редактирана от melody на 02.02.2008 в 13:15
...Животът не се мери с броя на вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни...

melody
stanchop,виж в Уикипедия как горе-долу е обяснено

http://bg.wikiped...1%81%D0%B0

По принцип според мен трябва много добре да се познават инструментите в салса музиката(които са доста)-перкусиите и техният звук,за да може да се ориентираш по-добре в този тъй наречен сос Grin Та затова си трябва доста слушане :smo:

Хайде стига съм философствала,че май пак ставам досадна Cool
Просто така си обяснявам нещата!Не че ги разбирам особеноSmile
Редактирана от melody на 02.02.2008 в 15:25
...Животът не се мери с броя на вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни...

karfi4ka
Чуването на музиката изисква време и любов.
Салсата не е просто 1 2 3, 5 6 7. Салсата е клаве, конга и всички останали инструменти. С многото слушане постепенно започваш да чуваш отделните инструменти и тогава съвсем естествено си идва "играта" с тях.
А любовта ти дава вдъхновението да интерпретиращ. Вместо да броиш, на 1,2,3 изпрати въздушна целувка на партньорката си, а на 5,6,7 я "боцни" по нослето Grin Никой няма да ти се разсърди, че си "изпуснал" цяла осмица, повярвай ми Wink

Ето нещо хубаво за теб http://145.103.24...ussion.php
Редактирана от karfi4ka на 02.02.2008 в 15:31

http://www.lex.bg/members/karfi4ka
melody
Явно с karfi4ka мислим в една посока! :yes:
Инструментите са тези,които правят музиката и задават ритъма.
Ето и тази тема за музикалните инструменти в салсата,която я бях пускала някога...
http://bgsalsa.in...ead_id=281

п.п.Целувчица за теб,че скоро не съм те засичала!:hard:
Редактирана от melody на 02.02.2008 в 16:02

Jonny
Значи има 2 варианта принципно:
на 2 (NY style) 2-3 клави
- от двойката: първата клава удря на 2, втората на 3
- от тройка: първата удря на 5, втората между 6 и 7, третата на 8.

на 1 (LA style) 3-2 клави
- от твойкта: първата удря на 1, втората между 2 и 3, третата на 4
- от двойката: първата удря на 6, втората на 7.

Така можеш и лесно да различиш за кой стил е песента подходяща. Ако първо удари на 2,3 значи е NY, ако удари на 1 - LA.

thunderchief
"боцни" по нослето

Ама добре че се уточняваш деWink Аз с много мръсното ми подсъзнание(то за това и никоя не ме иска) автоматично за друго се сетихPfft

Колега колкото и да са прави всички тука(всеки случай ако започнеш да разбираш музиката ще стане с мнооооггоооо слушане) все пак наистина е добре да посетиш един уъркшоп по ритмика. Най-малкото защото като слушаш трябва да знаеш какво точно чуваш.
Конгите(принципно са два тупана - на испански се казват Varon y Hembra или "мъжки" и "женски"Wink

Съвсем най-много общо и лаишки казано звука на мъжкия е "кум-кум" и се пада близо до 1 а на женския е "па" и си се пада на 2. Хубавото с конгите е, че тях абсолютно винаги ги има в песента и ако се ориентираш по тях няма как да сбъркаш, а виж песни без клаве си е имало и преди Васкес и подобни да почнат да танцуват на 1 (и естествено всички са си ги танцували на 2).
За много повече и много по-точна информация - уъркшоп

Никой няма да ти се разсърди, че си "изпуснал" цяла осмица

Абе аз определено бих си теглил една майна ако се усетя, което е предостатъчно

karfi4ka
Викаш, добре, че поясних за нослето Wink
Тъндъреее, как ще ти боцна един зад врата, като си дойдеш Grin

http://www.lex.bg/members/karfi4ka
thunderchief
Молятса ни мъ бий;pok:;pok::lol:

stanchop
thunderchief писа:
Колега колкото и да са прави всички тука(всеки случай ако започнеш да разбираш музиката ще стане с мнооооггоооо слушане) все пак наистина е добре да посетиш един уъркшоп по ритмика.

Точно един урок от такъв тип ме провокира да пусна тази тема. Беше урока за преминаване от 1 на 2 на Eric Lalta (Salsa Dance Squad), който се състоя след коледния салса бал. Чувствах се все едно откривам топлата вода Smile. Да бях чувал за това "кум-кум", което обясни thunderchief, обаче не съм и подозирал за съществуването на "па", и ти да видиш като ми казаха, че има "па" започнах да го чувам. Това наистина промени начина по който възприемем музиката. За съжале часа беше наистина кратък и Eric обясни само за Tumbao и 2-3 Clave. Само спомена , че има 3-2 Clave. (Благодаря на Jonny за хубавото обяснение)

http://www.oldyor...amerlizer/ - този линк го сподели Castro от форума на salsabor.org (и там я пуснах тази тема Smile ). Монго бих се радвал някой да опише и останалите инструменти , както направиха Jonny и thunderchief. Лично за мен това е нещо от което има полза.

Що се се отнася до броенето аз си представям развитието по следния начни(това се отнася лично за мен и е съвкупност от минало, настояще, бъдеще Smile ). Първо започваш да броиш 1,2,3 - 5,6,7 и си знаеш: 1 - хм трябва да съпя на пред. След това гледаш едно клипче на Magna Gopal и Eric Baez http://youtube.co...74RvRyOMAA (луд фен съм на Magna Smile) и си казвш "Хм ама той не стъпва на 1 на пред ???? - защооо". Почваш една борба да се мъчиш сам да откриваш как се танцува на 2. Къде е това "па" за което спомена thunderchief? И ето намира се някой обяснява ти - чуваш "кум-кум" занчи тук е 1 и 5 , чуваш "па" значи е 2 или 6. Сега възниква въпроса кое от двете? Тука идва на помощ клавите - ако 2-3 значи от двойката: първата клава удря на 2, ако е 3-2 от двойката: първата удря на 6. О чудо вече знам къде е 2 и 6 . Чак сега мога де се уча на basic (това е след 8 месеца борба мислейки си че танцувам на2 ха ха ха - още не мога Smile ). Сега това което ми предстои - бъдеще (надявам се с ваша помощ). Разбираш как точно работят и останлите инструменти - но все още си броиш -няма начин. И на края (след много танцуване на парти и с различни хора и мноооооого слушане на музика) идва момента в който започваш да се движиш(танцуваш) не защото е 1, 2 , 2 1/2, 5 18/7, 3and , а защото си чул "кум-кум" - "па", чул си някакъв акцент или си забелязал партньорката ти да прави движение на което трябва да реагираш по някакъв начин - което може и да не е в музика(тука може би е мястото на темата водене и следване Smile Smile Smile ).

И така май се отплеснах Smile Smile Smile.

Та това, което мисля, че ще е полезно на този етап е някой да пообясни малко теорийка, от която всеки може да почерпи колкото иска. Останалото идва с монго партита Smile Smile Smile и много танцуване и слушане на музика.

tanyatasheva
За да може да се танцува в ритъма на салсата, било на 1, но особено на 2, трябва да чуваме всички инструменти, заедно и поотделно. Само клавето няма да ни свърши работа. Музиката по принцип е математика. Изпитването на удоволствие при слушането на музика, и “чуването” са две съвсем различни неща. Smile Първото се дължи на емоционална възприемчивост и е до голяма степен вродено, а второто се учи. Smile Както музикантите учат солфеж и теория, така и ние си броим, за да се научим да измерваме времето, това е неизбежно. Аз и до ден днешен си броя, когато разучавам ново движение на непозната музика. Цялата философия е да се вмести едно движение в точно определен отрязък от време, за което именно ни помага чуването на музиката. Grin Не е достатъчно много да се слуша, защото тялото може да е на друго мнение.Smile Трябва и много да се танцува, не само социално, а също хореографии, шайнове, футърк. Всичко това се учи.Grin Няма случай, в който човек да има желание и мотивация, и да не може да се научи на 1 или на 2, с изключение на един много малък процент напълно “глухи”, или емоционално безразлични към салсата и музиката въобще хора.Wink Но понеже начинанието изисква много време и усилия, повечето хора смятат, че не си заслужава, ако това не ти е работа. И си танцуват просто така, без ритъм. Явно и при танца, както и при всяка работа, важи мисълта: “Ако ти доставя удоволствие, значи не го правиш както трябва”. Надявам се, че няма голяма опасност, салсата да спре да ни доставя удоволствие.:xox:
На stanchop искам да кажа, да се довери на инструкторите и специалистите по въпросаSmile Но по принцип си на прав път, в танците има и мисъл, не само емоция.Grin Успех!
Ако не успееш може да се разочароваш, но ако не опиташ си обречен.

Отидете до форум
Време за зареждане: 0.09 секунди Copyright BGSalsa.info / JokerDesign © 2006 - 2023 41,017,571 уникални посещения