[size=2]Фотографски портрет на планетата от Ян Артюс-Бертран
Внушителна изложба със 120 фотографии
На открито на Моста на влюбените
между х. Хилтън и НДК - София
От 17 септември до 18 ноември 2007 - свободен достъп[/size]
Експозицията, представена у нас е от 117 уникални снимки, заснети във въздуха от френския фотограф Ян Артюс-Бертран, е обиколила 100 държави и е разгледана от над 1 ОО милиона души в цял свят. Организатор е списание "Едно".
Големият Призмичен извор в националния парк Йелоустоун (САЩ), ято червени ибиси от дешата на Амакуро (Венецуела), памучни тъкани, които съхнат на слънце в Индия, сушене на фурми от птичи поглед в Египет, кристални водни образувания в Кения - това са само част от множеството зрелищни портрети на планетата Земя, уловени от небето.
Българското "откриване" е уважено от Катрин Артюс-Бертран, сестра на автора, и задочно от самия него с видео обръщение към българската публика.
Проектът има 17-годишна история. Тогава френският журналист, еколог и изследовател Ян Артюс-Бертран решава да запечата състоянието на планетата Земя чрез въздушни фотографии.
Амбициозната идея скоро среща подкрепата на ЮНЕСКО и Ян започва своите "репортажни" снимки, правени от хеликоптер над 5 континента и 150 държави, от височина между 300 и 3000 метра.
Работата продължава и в момента, след прекарани 4000 часа в небето от Антарктика до Сибир и над 300 000 заснети фотографии. Паралелно с това, най-добрите от тях обикалят света вече 7 години.
Чрез своите снимки, Ян Артюс-Бертран разкрива невижданата красота на планетата Земя и едновременно с това ни кара да се замислим за ролята на всеки един от нас в запазването на нейното бъдеще.
"Нямам никакви претенции фотографиите ми да са изкуство. Единствената ми грижа е да бъда съвестен очевидец за бъдещите поколения, казва авторът, и макар моето свидетелство да ни кара да се замислим върху собствените си отговорности, то определено остава оптимистично. Всеки един портрет, било на Земята или нейните обитатели, се стреми да покаже най-доброто, за да докосне най-доброто в самите нас".
Неговото "свидетелство чрез образи", намерило израз в изложбата "Земята отвисоко", е посветено на устойчивото развитие - единственият процес, който позволява на човечеството да консумира не по-малко, а по-добре, да подобри условията на живот на сегашните жители на планетата и едновременно с това да подсигури нуждите на бъдещето.
10 стъпки да помогнеш на Планетата според Ян Артюс-Бертран:
1. Ходи пеша, върти педалите, ползвай градския транспорт или споделяй колата си.
2. Гаси лампите и други електрически апарати, когато не ги ползваш (като гасиш електричеството, можеш да спестиш 200 евро годишно).
3. Посади дърво. Всяко засадено дърво набавя кислород за двама души до края на живота им.
4. Затваряй чешмата, когато си миеш зъбите (като оставяш водата да тече изразходваш 9 литра на минута или 26 ООО литра вода на семейство годишно).
5. Къпи се по-експедитивно.
6. Купувай най-икономичните електроуреди.
7. Ползвай енергоспестяващи крушки.
8. Рециклирай хартия, алуминий, стъкло в къщи и на работа.
9. Не ползвай само по веднъж пластмасовите и стъклените опаковки.
1О. Замени токстичните препарати с екологично чисти.
Статистиката:
От 1950 насам икономическото развитие е повече от осезаемо, а световното производство на стоки и услуги се е умножило по 8.
За същия този период населението на Земята едва се е удвоило, количеството на уловената риба е нараснало 5 пъти, това на произведеното месо 6 пъти.
Потреблението на енергия се е умножило по 5, а на петрол по 7. Въглеродните емисии, главната причина за парниковия ефект и глобалното затопляне, са скочили 5 пъти.
От 1900 насам консумацията на прясна вода се е увеличила 6 пъти главно за земеделски цели. Въпреки това 20% от световното население няма достъп до питиейна вода, 25% е без електричество, 40% без санитарни възли, 820 милиона страдат от хронично недохранване и половината човечество живее с по-малко от 2 долара на ден.
С други думи, 1/5 от населението на Земята живее в индустриалните страни, консумира и произвежда в излишък, като едновременно с това генерира колосално замърсяване.
Останалите 4/5 живеят в развиващите се страни и като цяло в бедност. Прекомерната експлоатация на ресурсите води до постоянно влошаване на екосистемата на нашата планета и до ограничени запаси от прясна и морска вода, гори, въздух, обработваема земя...
Това не е всичко. До 2050 Земята ще има близо 3 милиарда повече обитатели. По-голямата част от тях ще живее в развиващите се страни. Икономиките на тези страни ще се развиват и състезават постоянно за позиции сред тези на индустриалните държави в границите на екосистемата Земя.
Ако всеки консумира толкова, колкото жител на западния свят, на нас ще ни трябват три планети, които да задоволяват нуждите на всички хора.
Има обаче начин, който едновременно да отговаря на потребностите на всеки и да запазва естествените ресурси за бъдещите поколения. Този начин се нарича устойчиво развитие и ние трябва да го насърчаваме чрез технологии, които не замърсяват и които консумират по-малко вода и енергия.
Надявам се ако има някои които още не е посетил тази невероятно експозиция, да съм запалил интереса в него ... защото е нещо уникално! И една лична препоръка ако сте решили да ходите вечер, облечете се топло, защото след 2 часа и половина четене , установих че съм леко настинал все пак ще се върна да я разгледам отново!
Надявам се ако има някои които още не е посетил тази невероятно експозиция, да съм запалил интереса в него ... защото е нещо уникално! И една лична препоръка ако сте решили да ходите вечер, облечете се топло, защото след 2 часа и половина четене , установих че съм леко настинал все пак ще се върна да я разгледам отново!
Все едно аз говоря Само бих заменила "леко" за настинал с "добре", но със сигурност ще отида отново Редактирана от rara на 26.09.2007 в 23:50
Ако всеки консумира толкова, колкото жител на западния свят, на нас ще ни трябват три планети, които да задоволяват нуждите на всички хора.
Човечеството ще загине от алчност, това е абсолютно сигурно. Нищо няма да помогне, най-малко изкуството. Може би само със сила могат да се оправят нещата, но кой знае как? Въпросът е не толкова как да се запази природата, тя все още има ресурс, а как да се преразпредели консумацията.
Ако не успееш може да се разочароваш, но ако не опиташ си обречен.
Ако беше вложил всички тези пари вместо за пътуване в нещо стойностно свързано със природата много повече бих го признала.
Снимките не са красиви, красива е природата. За съжаление обаче има много прекрасни места и неща, които не са пресъздадени така, че да ме докоснат.... всъщност нямаше нищо, което да ме накара да се почувствам, сякаш съм там.
Спазвал е елементарни правила на фотографията и така е направил снимките си още по - плоски.
Не се снима с теория.... снима се с душа и сърце.
амиии аз я разгледах изложбата
много красиви неща бяха снимани,с
амо дето се надявах да видя някоя снимка на кътче в България,защото и ние имаме страшно красиви места,които заслужават да им се обърне внимание
нямах много време,де и гледах само снимките ,затова мисля да отида пак и да си отделя поне 1-2 часа ,за да прочета и информацията
иначе бееше мн яко
имаше една снимка с много ама много и много розови фламингота,ако имах повече време щях да ги преброя
също ходих и на изложбата на восъчните фигури ....бяха като истински
най- много между другото ме впечатлиха очите на фигурите...бяха направени пфффф страхотни като истински
някви влажни погледи им бяха докарали ...аууу невероятно просто..мн ми хареса
и така Редактирана от charlies_angel на 27.10.2007 в 22:31
"След мен не знам какво ще бъде,
но сигурно ще бъде по-добре,
и само за едно ще съжалявам,
че няма да ме има някой ден ....."