BG Salsa / БГ Салса
Управление
• • • Реклама • • •

Рекламирай в BGSalsa.info
Преглед на тема
 Принтиране на темата
Вашата салса извън България...
El Doctor
Значи такаааа ... Искрено вашия Доктор беше по работа в Barcelona петък, в събота и неделя.
И там между другото ми се приходи на...салса. С една колежка американка се спретнахме, тя извади от Интернет инфо и отидохме на едно място което било "Катедралата на салсата в Барселона"...Леле, леле, мисля си аз, там ще има разни чудесии, а ние ще се гушим в кюшето май...Не се имаме за маистори, скромни сме ;-)
И ето, отиваме на адрес:"Франциско Хинер",32, в заведението "Sabor a Cuba" /"С вкус на Kуба"/.
Bony,s се оказва просторна бална зала в сравнение с видяното. Барче и 3 кв.метра като дансинг.
Е, добре, викам си дай да пийнем по едно мохито и да погледаме.
Ама няма какво да гледаме...
Викам на американката /която говореше испански кат мен, е, аз по-добре :-), дай да потанцуваме малко.
Като е Sabor a Cuba, дай Cuban.
И ква стана тя?След mojito-то се разиграхме, другите спряха, нас гледат,!?!Срам не срам, оказа се че ние сме най-добрите, да не звучи нескромно. Леле, представяте ли си?
Викат от къде сте?
Ами БГ, от БГ, СТОИЧКОВ;-)
Та, така В БГ сме си много добри като цяло, и като ходите някъде да не ви липсва самочувствие както на мен и на US гражданката:-).
Сега на майтап казваме че сме имали гастрол в Barcelona в Sabor a Cuba.
Поздрави на всички.
Какви са вашите преживелици от подобен род извън България?

thunderchief
И кво викаш Докторе - Sagrada Familia de la SalsaSmile
Ми те мойте преживелици в това отношение са 2.
UK salsa congress - kупон до откат - първата вечер единствено дето се повлякох рано в зарана - така към 6 българско време да си лягам щото не бях спал само 24 часа и вече и бях прелетял така около 2910 км.(София - Лондон), и вече даже аварийното захранване отиваше на самоизключване.
Най-якото беше последната вечер - първо бомбастично шоу. Сътворението на света в салса вариант. Размазващо!
След това вече яяяяякооооо парти, което приключи така около 5 сутринта британско време със ставане в 7 сутринта за лов на аероплана. В един момент вече до толкова се бях надъхал, че като задремех сънувах салса. При това некакви убийствени истории малко противоречащи на всякаква биомеханика. Докато ме караше баща ми от летището до вкъщи и по радиото свиреше някакъв хардрок аз сънувах как две двойки танцуват синхронна хореография(примерно на Джон Бон Джоуви).

Следващото ми таково преживяване беше един месец след идването в Шефийлд. Отивам за пръв път на парти. Нагласил съм се че тука се танцува главно on2(a и вече съм се зарибил да денся on2) обаче се оказва, че в сравнение с местните аз съм кат един сущий Томас Гуереро младши тъй се кае. И от тогава си се вествам на тукашното парти за час и половина, потанцуввам с трите жени дето ги бива(една друга се оплака че отдавна не се е въртяла толкоз колкото с мене) и такиви ми ти мойте преживявания в чужбина, някак ми се е пританцувало в Белгия, дано скоро време да ми се отвори парашутаGrin
Climbing to the sky. Never wonder why. You are a tail gunner.

FABRICIA
Ейййй...El Doctor, супер темичка е това, браво!!!
Аз ще се опитам да си кажа впечатленията от Париж, въпреки че целият ми престой там ми е малко като в транс/всмисъл, че беше много хубаво/.
Та значи първото парти на което отидох там беше организирано - като цяло в Париж отседнахме при един приятел, който тук танцуваше при Сашо и Цвета известно време и после замина за Франция. Та той направи резервация в това заведение, което всъщност беше мексикански клуб, където в началото като отидох ми стана много странно как всички бяха седнали по масите, поръчваха си мексиканска храна и хапваха и по нищо не личеше, че скоро ще се вихри салса парти. Само музиката си беше салса. Обаче по едно време почнаха да стават всички и всъщност почна купона. Какво ми направи впечатление докато си седях скромно на масата и похапвах. Хората в заведението се деляха на три групи:
Група номер 1 – идват за пръв път, дори не знаят, че заведението става на салса клуб, дошли са само да похапнат или пък знаят, че е салса клуб, ама идея си нямат какво е това, седят по масите и гледат с възхищение и учудване какво се случва около тях.
Група номер 2 - групата на учащите се..и на онези, които уж поназнайват и могат тва онова... Пълна скръб. Всмисъл – сериозно го казвам. Ако това им е нивото – направо не знам. Дори и „най-добрите” едва не си изваждаха ръцете в опити да сътворят някакви фигури, половината, за да не кажа всичките най-вероятно изобщо не са чували за ритъм и като цяло танцът представляваше поредица от несполучливо свързани стъпки и фигури. Но пък хората се забавляваха много.
Група номер 3 – групата на природно можещите. Значи имаше една мацка... мисля, че беше кубинка...сигурно тежеше 150 килограма...минимум!!! Обаче как танцуваше...направо не мога да ви опиша...просто си личеше, че не е учено, а й идва отвътре...беше супер, ама супер пластична и се движеше толкова грациозно, че направо....без коментар. Тази група, естествено, беше най-малобройна, но затова пък беше цяло удоволствие да ги наблюдаваш. Към нея се броеше и местният инструктор...поне на такъв ми приличаше...той също май бе кубинец, танцуваше от сърце и си личеше, че не го е учил никъде това...само се е научил да учи другите на това, което може...естествено обаче..на другите хич не им се отдаваше така...
Като станахме да танцуваме...първо бе на някаква бачата, а после пуснаха салса и решихме и нея да изтанцуваме...и повече от присъстващите направо се облещиха, а истината е, че изобщо не сме си давали зор за някаква показност. После инструкторът, онзи кубинецът, дойде да ме покани на танц и добре че го направи...че тъкмо мислех аз вече да ставам да го каня...хахаххаха, много ми беше интересно да танцувам с него. Танцът се получи много добре – той водеше много спокойно, много плавно, много меко, много приятно наистина. Направи ми впечатление обаче, че смесваше много интересно кюбан и ел ей. Просто ги танцуваше и двете...едновременно в танца...и повечето танцьори, междудругото, правеха това.
Това, което видях бе, че имаше един, двама души, които танцуваха наистина добре...и останалото бе просто пълна скръб.
На вторият клуб, където бяхме, попаднахме съвсем случайно – разхождахме се вечерта в Латинския квартал, седнахме да хапнем, а на връщане, тъкмо когато мислехме да си ходим, минахме покрай едно супер малко заведенийце, откъдето се чуваше салса музика. Направо пощурях и влязохме естествено...там на пространство 2 на 2 кв. м. се бяха наблъскали сума ти народ и се спукваха да танцуват – кой как може...повечето – без да могат. Пускаха предимно бачата и меренге...от време на време салса и целта на занаятията беше по-скоро...обарване..опипване..по възможност свалка...но хората много се забавляваха.

Малеее, много дълъг стана тоя пост, спирам.

Изводи няма да правя, тъй като там, където бях все пак са си местни клубчета, където хората просто си джазят, но трябва да ви кажа, че в нашите местни клубчета...във всеки един поотделно..има доста хора, които са далеч над нивото на тези, които видях.

Хип, хип урааааа!!! :va::va::va:
Редактирана от FABRICIA на 13.03.2007 в 15:05
Let me DREAM the way I can...and I will show you and give you the whole world...

lubo
хмммм.... Боже,боже.... Фабриция ти щом казваш 4е нивото във Франция е слабо значи не знам каде е високо.В Париж има пожече от 10 клуба със салса партита ...Всеки ден от седмицата на различно място.Ако за теб формации като U-tribe, Dom&Marion,Big spenders,uforiq...и хора,като Одри(ex-partner of Farid) ,Боб и мн други парижани са слаби значи не си била на правилното място. следващия път се поогледай повече. В града на любовта има какво да се види освен Лувара и Портата на кралете....
Wink

FABRICIA
Любо, не си ме разбрал. Неслучайно казах, че изводи изобщо няма да правя, тъй като това, което посетих са някакви местни клубчета. Разбира се, че ако отида на фестивала там ще са най-добрите. Но ние тук не си говорим за фестивалите - ясно е, че там се събират дъ бест оф дъ бест. Ясно е, че Франция има много силни групи и изпълнители, някъде да виждаш противното в поста ми? Това, което съм обсъждала е едно, две местни клубчета, където се правят партита. Същото е и в Италия - да, там са TROPICAL JEM, но когато посетиш обикновено салса парти няма да видиш Тропикал Джем, повярвай ми. Съвсем възможно е да се окаже че и там си най-добрия/не говоря за тебе, а за български салсеро/.

Btw, предполагах, че ако прочетеш това веднага ще се изкажеш възмутен, но не за друго, а защото не си разбрал за какво се отнася поста ми. Дерзай! Никъде не казвам, че съм посетила фестивала във Франция или пък съм засякла на парти споменатите от теб танцьори и са били пълна скръб. Навсякъде има много добри..въпросът е освен тях какво е нивото - не това на професионалистите, защото то трябва да е ясно, ами онова на хората, които се забавляват със салса.

P.S. Ииии, хайде пиши по-честичко, че направо ни е мъчно за тебе!!! :bad:

P.P.S. Къде е тая Порта...аз само Айфеловата кула гледах...и въздишах...:re: Pfft
Let me DREAM the way I can...and I will show you and give you the whole world...

thunderchief
lubo писа:
хмммм.... Боже,боже.... Фабриция ти щом казваш 4е нивото във Франция е слабо значи не знам каде е високо.В Париж има пожече от 10 клуба със салса партита ...Всеки ден от седмицата на различно място.Ако за теб формации като U-tribe, Dom&Marion,Big spenders,uforiq...и хора,като Одри(ex-partner of Farid) ,Боб и мн други парижани са слаби значи не си била на правилното място. следващия път се поогледай повече. В града на любовта има какво да се види освен Лувара и Портата на кралете....
Wink

Да ме прощаваш наличието на куп формации по никакъв начин няма връзка с общото ниво на средностатистическия денсър/денсърка.
Какво да кажем за UK - Леон Рос, Сузана Монтеро и Супермарио предполагам не е нужно да ги споменавам, на стотина километра от мойто местообиталище се намира Манчестър, където са Salsology и какво ли още не и ВЪПРЕКИ всичко това, масовото ниво е отвратително слабо, нищо че принципно даже и в дупката Шефийлд(град с размерите на Пловдив) партита няма само в събота и понеделник. Просто нивото в България е МНОГО високо, ама МНОГО. И това не е само що се касае до средностатистическия танцьор/ка.
Чисто лично мнение, но единственото дето пречи на двойка като Мони и Ели примерно да отвее порядъчно количество европейски "светила" на следващото състезание на което се яви е главно липсата на свестен "гръб" сред съдиите. Гледал съм Big Spenders примерно и определено им липсва живеца на нашите хора.
А у нас далече не са само Мони и Ели.

Fab, предполагам че колегата има предвид малката триумфална арка - ако е това и си минала покрай Лувъра през градините Тюйлери няма начин да си я пропуснала.
П.с. Липсва ми тоя град. Станал ми е нещо като задължителна дестинация всяка година от 2004 насамWink
Редактирана от thunderchief на 13.03.2007 в 17:16

El Doctor
FABRICIA, THUNDER, напълно съм съгласен с васWink

tanyatasheva
Мисля си, дали у нас няма да се получи същото положение след време, защото все по-малко хора ще имат възможност, време и желание да се занимават сериозно с нещо извън професионалните им задължения.Sad
Ако не успееш може да се разочароваш, но ако не опиташ си обречен.

Vlad
Въпрос - танцуващите чужденци, чиито умения са били видимо под българските, забавляваха ли се ПО-МАЛКО, танцувайки помежду си ?
Винаги може и по-зле

http://my.opera.com/Pain%20Diviner/blog/
FABRICIA
Vlad, мисля, че съм засегнала и този въпрос в поста си - не, не се забавляваха по-малко...дори..бих казала, че повече. Значи то при тях си личеше, че се кефят супер много, независимо на какво ниво са...нямаше показност, конкуренция..всеки се раздаваше колкото може...а тези, които не можеха - и те!Grin

Аз пък си мисля, че това тук е трудно да се случи. Когато тук си начинаещ седиш и гледаш изумено от масата, амбицираш се, мотивираш се, навиваш се, прекарваш още два месеца уроци, после сам решаваш, че ще се осмелиш и ставаш на парти. Докато там с урок без урок хората стават и танцуват колкото могат и с времето наредват. Някои дори изкарват само по два-три урока и после само на партита..явно кой колкото му е нужно.

А тук имаме една амбиция...повечето де, да станем от добрите..което обаче аз НЕ НАМИРАМ ИЗОБЩО ЗА ЛОШО! Именно затова ги и шашкаме като отидем на обикновено парти в чужбина...в много от случаите може да се окаже, че сме по-добри от собствените им инструктори/това се случи с един приятел в Италия/.

Таня...аз съм силно убедена, че ще си останем същите болни амбиции...и с риск да ни уволнят няма да спрем да ходим на салса...а ще се опитаме да си запалим и шефовете по нея..Pfft

Wink

sevar
Танцувал съм и в Англия ама то беше на фестивал. Не се броиWink
Иначе:
Дания /средна работа/ - имаше може би 3-4 двойки в цялата страна които може да се каже, че танцуваха добре (това беше през 2005 - януари - март - обиколих почти всички градчета дето имаше някаква салса - все пак за 3 месеца там е нормалноWink). По това време в България имахме поне 40. Иначе средното ниво беше супер супер ниско. Навсякъде из провинцията преподавателите бяха смешни, а танцуващите супер начинаещи. В Копенхаген имаше едно много приятно клубче (Мамбо) - обикновено пълно с латиноси - там беше що годе добре.
Израел /много добре/ - средното ниво е много високо - имат много школи и много инструктори (поне в Тел Авив, където танцувах). Има наистина добри, но няма двойки - по принцип еврейте трудно предат заедно ... пък израелците са още по-зле.
Куба /пълно разочарование/ - Заведенията за танци са с вход - съответно могат само разни баровци да влизат, а баровците по принцип никъде не могат да танцуват. Казаха ми ако искам да видя салса трябва да ида на сватба... ама и тук ако искаш да видиш хоро ходиш на сватба, нали? Smile...
Бразилия /зле/ - на най-известното място за салса в Сао Пауло... имаше една двойка (може би инструктори?!), които танцуваха горе-долу някаква смес между кубан и ЛА ... останалите ... нищо. Но там все пак си имат самба и forro Wink Салсата не е чак толкова разпространена. И обикновено я танцуват като forro Wink
Франция /хареса ми/ - успях да ида на някакво непретенциозно парти в Париж, където имаше доста латиноси и се танцуваше предимно кюбън. Май направих шоу с някои от по-добрите мацкиSmile . Не съм ходил на парти където има много добри, но все пак бях само за 2 вечери тази година. Любчо може да ни каже къде да ходим другия път.Wink
Равносметка - във Франция е приятно; в Израел също... на другите места не ми хареса. Е до Копенхаген - в Дания бих прескочил на едно парти ама фестивала им не струваше.

thunderchief
tanyatasheva писа:
Мисля си, дали у нас няма да се получи същото положение след време, защото все по-малко хора ще имат възможност, време и желание да се занимават сериозно с нещо извън професионалните им задължения.Sad

Вероятно групичката маниаци дето сега ходи по партита и фестивали и е амбицирана да се учи и усъвършенства ще я има и след времеSmile

sevar
Фабриция: Може би простото обяснение е, че в чужбина хората гледат на салсата като на ... дискотечна музика и третират салса партитата като малко по-различни дискотеки - ако идете на дискотека тук е същото - подпийнали компании дето нищо не могат , но много се раздават. И обичат да се опипват.
Иначе аз имам една теория, че негативизма ни бута напред - като видим някой да танцува : "виж го какъв е крив" или "виж как се кълчи" или "не е в музика" (поне струва ми се чувам по-рядко положителни коментари за някого отколкото отрицателни). И съответно даваме толкова много от себе си именно, за да не упрекваме себе си (или , за да не ни одумват другите - както искате го разбирайте). Негативизма ни прави много взискателни ... даже и към себе си Wink

dobber
Ох колко си прав за негативизма. Ходя с една групичка приятели на тренировки и на партита и постоянно чувам - този е зле, тази е зле... Това което ме дразни е че всички сме абсолютно начинаещи и докато стигнем тяхното ниво ще трябва 1-2 години яко да танцуваме. Обаче другите пак са зле. Още по-странно ми е когато закарам приятел/ка които никога не е бил/а на салса парти да одумва негативно хората.
Не знам дали това надъхва хората (аз съм позитивно настроен и тези "зли" емоции липсват при мен) обаче определено, моята компания не е толкова весела колкото "злетата" които танцуват.

Иначе, надявам се да ви кажа как стоят нещата в Рим следващия месец.
Във Виена намерих само 1 заведение и имаше катинар на вратата му.
Редактирана от dobber на 14.03.2007 в 17:26

tanyatasheva
dobber писа:
Това което ме дразни е че всички сме абсолютно начинаещи и докато стигнем тяхното ниво ще трябва 1-2 години яко да танцуваме. Обаче другите пак са зле. Още по-странно ми е когато закарам приятел/ка които никога не е бил/а на салса парти да одумва негативно хората.

Така е, защото у нас всеки разбира от всичко. От политика, от футбол...всички могат да пеят и да танцуват. Само от работата си не разбират. Имаше един виц: "Като се знам какъв съм инженер, ме е страх да отида на зъболекар" :xox: Не мисля обаче, че на някого му пука, какво мислят хора, които не са компетентни по въпроса. Но това, което разказаш е нищо - дават се оценки за инструктори, за доказани танцьори, даже световни....от хора, които дори не са опитвали една стотна от това, което правят въпросните... :qef: Както и да е, това са подробности. Веселете се:rad:

FABRICIA
А така - подкрепям Таня с три ръце - веселете се!!
Егати му и парадокса у нас - може следното ниво да е по-високо от средното на много други европейски държави, но пък нивото ни на забавление е по-ниско. То не че трябва да има зависимост де...но се предполага, че колкото повече можеш да танцуваш - толкова повече се забавляваш..или не, а? хм...:uho::non:
Редактирана от FABRICIA на 14.03.2007 в 19:14

tanyatasheva
Ааааа, забавляват се хоратаGrin Но едно е да си безгрижно весел, нищо да не знаеш и да ти е гот, друго е активно да се забавляваш като използваш уменията си, кой както го разбираSmile Сигурно и на тези, които играят шах им е забавноPfft

Allesandro
с риск да повторя Таня и Fabricia... ще кажа само - правете си кефа и забравете всичко останало...

...вместо да си губим времето в приказки относно "кой как танцува" Angry... по-добре да излезем на дансинга Grin...
"Уно Флай!"..."Дос Флай!"..."Трес Флай!"..."Осмотрес Флай!"...(???!!!)...
...аз знам че нищо не знам...

marinata
Аз пък тази Нова Година във Виена прекарах много весело.Още в 4 часа(следобед) по една от главните улици бяха направили малки сцени с музика..SmileЕтествено и с латино..и естествено и аз се локализирах там...GrinОтначало няма6е мн хора, но те се увели4аваха постепеноCoolима6е само 1 двойка, която танцува6е салса, а другите просто се кефеха.По едно време ме покани един немец и потанцувахме 2 песни4ки...Wink в последствие разбрах, 4е мн хора са ни снимали, като се има предвид, 4е аз се водя средно ниво и танца не бе6е нищо особено като техника...SmileНо вси4ки се забавляваха и стана мн готиноPfft
vamos a bailar!

El Doctor
ПРИВЕТ НА ВСИЧКИ!
Много Весела, здрава и добра 2008 , пълна с добрини и салса чудесаWink
По празниците имах добрата възможност да посетя Атина и да обиколя тук-там из салса клубовете...Ето и моето първо предложение:
Club Palenque
How to get there:
Farantáton 41, at the square Agios Thomás, "Goudí" neighborhood. Bus or taxi from the metro station “Evangelismos”...
210 77 52 360
Salsa: every night.
The oldest salsa club in Athens. The program usually consists of local live acts every day except Wednesday and Sunday.The crowd at Palenque is mostly made up of Greek students from the nearby university faculties. There is plenty of dancing at Palenque and it's nice to go there to see a concert.

И още допълнения от мен: Входът е 12 euro с 1 питие вътре.Основно музиката е на живо /бях малко скептичен, но се оказа прекрасно/, свири господин Remy Mailau /с когото станахме приатели/ с неговата Soussi band.
Заведението е по-малко от Salsa plus, но има достатъчно място за танцуване и добър под. Музикантите редуват серии от 5-6 песни на merengue, cha-cha, cuban salsa настроението е on the top. Mister Omar преподава на който иска някои basic steps и всички са много доволни.Нашата българска сборна група от 2 големи софийски салса клуба се радваше на добро внимание, беше в центъра на купона и получи доста аплаузи.Както разбрахте, Cuban salsa е в центъра на събитието, има доста добри импровизатори и настроението е неповторимо.Никои не те блуска , нито гледа вторачено да коментира "грешките" на танцуващите.Наистина място за пълен купон и релакс.
Минус- ромът там не е много добър и дори от 1 малко боли главаWink Келнерката обаче е супер.Wink
Като цяло:
Ако имате път натам - определено ходете там.Pfft

Отидете до форум
Време за зареждане: 0.11 секунди Copyright BGSalsa.info / JokerDesign © 2006 - 2023 41,017,719 уникални посещения