BG Salsa / БГ Салса
Управление
• • • Реклама • • •

Рекламирай в BGSalsa.info
Преглед на тема
 Принтиране на темата
ФЕНОМЕН
sssss
...ДНЕС В 22,16 или 22,18 ч. бъларско време - ПЪЛНО ЛУННО ЗАТЪМНЕНИЕ!

Пълно лунно затъмнение наблюдаваме тази нощ
03 март 2007 / News.dir.bg

Пълно лунно затъмнение ще се наблюдава в нощта на 3 срещу 4 март от територията на Европа, Африка, Азия и от части от Северна и Южна Америка, ако времето е ясно. То ще започне в 22.18 часа българско време.
Последният подобен феномен беше на 28 октомври 2004 г., а тези, които изпуснат да наблюдават явлението ще имат шанс на 28 авгус, съобщи Bulgarian post. Тогава обаче жителите на Европа няма да могат да наблюдават явлението, защото затъмнението няма да е видимо от Стария континент. Те ще трябва да почакат до следващия път на 21 февруари 2008 г. Кога настъпва лунното затъмнение. Лунно затъмнене настъпва, когато Земята се намира между Слънцето и Луната – по време на Пълнолуние. Има две зони в сянката създадена от Земята – първата, където всички слънчеви лъчи са спряни от Земята и втора, където само част от слънчевата светлина е закрита. Първата се нарича сянка, а втората полусянка. Диаметърът на Слънцето е по-голям от диаметърът на Земята и затова сянката има формата на конус. Конусът на земната сянка е по-дълъг от разтоянието Земя-Луна. По време на въртенето си около Земята, Луната може да навлезе в конуса на земната сянка. Там, където Луната при своето движение пресича конуса, диаметърът на земната сянка е 2.5 пъти по-голям от този на Луната. Лунното затъмнение е видимо от цялото нощно полукълбо на Земята. За всички точки на това полукълбо, затъмнението започва и свършва едновременно. Но тези моменти по местно време за всяка точка на Земята са различни в зависимост от географската дължина. Тъй като на небосвода Луната се движи от запад на изток, то първо в земната сянка навлиза левият край на Луната (за северното полукълбо). Той започва да потъмнява и това потъмняване постепенно се увеличава. Видимият диск на Луната приема формата на сърп, който е различен от сърпа при лунните фази. Радиусът на границата между светлата и затъмнената част на Луната по време на лунно затъмнение е дъга от окръжност, която има радиус 2.5 пъти по-голям от радиуса на Луната. По време на фазите на Луната терминаторът (границата между светлата и тъмна част на Луната) има формата на полуелипса.

blue_lipstick
Мдам...ама беше толкова облачно,че видяхме едно голямо нищо. Grin
don't click this link... Grin
- Би ли ми казал кой път да хвана оттук? - попита Алиса.
- Зависи накъде отиваш - отвърна Котаракът.
- Все едно накъде...- каза малкото момиче.
- Тогава е все едно кой път ще вземеш - рече Котаракът.

http://www.mindistortion.net/iwantyoursoul/?i_am=blue_lipstick]don't click this link
charlies_angel
аз пък даже и не гледах
"След мен не знам какво ще бъде,
но сигурно ще бъде по-добре,
и само за едно ще съжалявам,
че няма да ме има някой ден ....."

http://video.google.com/videoplay?docid=-1012414796107329491
herairness
и аз не го гледах понеже така се увлякохме в салса партито в Амор,че съвсем забравих за затъмнението Grin
if u love something,let it go,if it comes back it was yours,if it doesn't...well...you never know...

http://translations-b.com
Отидете до форум
Време за зареждане: 0.04 секунди Copyright BGSalsa.info / JokerDesign © 2006 - 2023 41,017,938 уникални посещения