Тази вечер приключи гласуването и бе избран окончателно с голям брой гласове Васил Левски за най-великият българин!Много съм горда,защото той е моят идол!
Всички останали девет велики българи са не по-малко достойни от него!На второ място излезна Учителят Петър Дънов,на трето-хан Аспарух.Останалите в първите десет:Христо Ботев,Иван Вазов,Стефан Стамболов,Паисий Хилендарски,цар Симеон,княз Борис Първи,братята Св.Св.Кирил и Методий!
Определено имаме от кого да се учим и с какво да се гордеем!
Редактирана от melody на 18.02.2007 в 23:15
...Животът не се мери с броя на вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни...
ууу и малко ОФФ...като прочетох за Васил Левски, (не, че има общо де) но се сетих и за най-великия бълрагски отбор :rad:"Левски";pok: ноооо това в една друга тема
Всички останали девет велики българи са не по-малко достойни от него!На второ място излезна Учителят Петър Дънов,на трето-хан Аспарух.Останалите в първите десет:Христо Ботев,Иван Вазов,Стефан Стамболов,Паисий Хилендарски,цар Симеон,княз Борис Първи,братята Св.Св.Кирил и Методий!
Вижда ми се малко безумно, че Дънов е излязъл на второ място, особено четейки имената на тези след него.
Подкрепям bubu. На фона на всички зад Петър Дънов той просто седи много неестествено на втора позиция. Изобщо не му е там мястото, дори направо ми се вижда малоумно да е преди хан Аспарух, Христо Ботев, Паисий Хилендарски, Кирил и Методи...пълна излагация!:no:
Иначе за първо място мисля, че беше ясно!)))):ura:
Редактирана от FABRICIA на 18.02.2007 в 10:19
Let me DREAM the way I can...and I will show you and give you the whole world...
Аз пък донякъде съм съгласен Петар Дънов да е там, защото той е направил нещо, което по някакъв странен начин привлича повече чужденци и не много хора го оценяват у нас. Не го защитавам, нито искам да споря, но е много вероятно след някое друго поколение той да бъде от великите българи, състезавайки се с Леонардо да Винчи, Галилео Галилей, Христофор Колумб и разни други такива имена.
По повод на тази класация, попаднах на подробности около генерал Владимир Вазов- уаааооооо, ей това ме впечатли истински.
Без него българия е щяла да бъде окупирана от сърби, гърци и румънци и нямаше да е това, дето си имаме в момента. Той се е изправил с 35 000-на армия, срещу 300 000 и ги е победил, заради което е единственият българин, който е в учебниците и неговата тактика се изучава в няколко държави.
След войната е имало среща на ветераните от нея в Англия и англичаните са го посрещнали със сведени глави и свалени наполовина знамена в знак на уважение за това, че ги е победил /английски войски са били основните застанали срещу него и това е най- голямата военна загуба на Англя/
Някои историци сравняват битката при Дойран с тази на Шипка, но за съжаление аз трябваше да науча тези неща не от учебник, а благодарение на тази класация.
Виж, rumbarumbero, никой не отрича приноса на Петър Дънов. Мисля, че не съм засегнала такова твърдение в изказването си. Това, което казвам е, че на фона на останалите просто смятам, че не му е там мястото. Тук естествено идва и въпросът какво точно е "велик българин" и всички различия в мненията идват от различното тълкуване. За мен велик е онзи, благодарение на чието дело се е променила историята на страната ни. Ако ги нямаше Кирил и Методи на какво щяхме да пишем сега? Ако не беше Паисий да напише и обобщи българската история и да я разпространи, дали щеше да се събуди народното съзнание, да прозре каква нация сме били и да пристъпи към своето възраждане? Ами за хан Аспарух да не говорим, няма смисъл да го коментирам изобщо, мисля, че на всички ни е ясно...не знам, това е моето лично мнение, и аз не искам да споря, просто се обосновавам.
Peace Редактирана от FABRICIA на 19.02.2007 в 13:00
Let me DREAM the way I can...and I will show you and give you the whole world...
На 19 февруари (6 февруари стар стил) 1873 г. е изпълнена смъртната присъда, тогава в покрайните на София. Днес, мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на столицата, където е издигнат негов паметник.
и ....
Възпоменание по повод годишнина от обесването на В.Левски
Възпоменателна церемония по повод 134-та годишнина от обесването на Васил Левски организира днес Столична община. Събитието ще се състои пред паметника на Апостола в 18.00 ч. Слово за Левски ще произнесе историкът Божидар Димитров.
FABRICIA писа:
Виж, rumbarumbero, никой не отрича приноса на Петър Дънов. Мисля, че не съм засегнала такова твърдение в изказването си. Това, което казвам е, че на фона на останалите просто смятам, че не му е там мястото.
Петър Дънов е бил духовен водач, както Левски и много други. Хората искат да имат някакъв светъл пример за подражание. Жалко, че съвременната епоха не ражда нищо свястно, само крадци, които грабят безсрамно народа.
Ако не успееш може да се разочароваш, но ако не опиташ си обречен.
По повод на тази класация, попаднах на подробности около генерал Владимир Вазов- уаааооооо, ей това ме впечатли истински.
Без него българия е щяла да бъде окупирана от сърби, гърци и румънци и нямаше да е това, дето си имаме в момента. Той се е изправил с 35 000-на армия, срещу 300 000 и ги е победил, заради което е единственият българин, който е в учебниците и неговата тактика се изучава в няколко държави.
След войната е имало среща на ветераните от нея в Англия и англичаните са го посрещнали със сведени глави и свалени наполовина знамена в знак на уважение за това, че ги е победил /английски войски са били основните застанали срещу него и това е най- голямата военна загуба на Англя/
Някои историци сравняват битката при Дойран с тази на Шипка, но за съжаление аз трябваше да науча тези неща не от учебник, а благодарение на тази класация.
Безкрайно съм съгласен с теб пич, и мога да ти кажа че съм един от малкото, които предложиха генерал Вазов за най-велик българин, бях безкрайно разочарован като открих, че май въобще не фигурира в топ 100, а Ахмед Доган и Азис са в топ 30. Но явно народът не е запознат с тази част от българската история и това много ме натъжи.