BG Salsa / БГ Салса
Управление
• • • Реклама • • •

Рекламирай в BGSalsa.info
Преглед на тема
 Принтиране на темата
Горчивината след Коледен Салса Бал 2010
molestosa
ок, аз ще гледам Байландо, така че ще се видим после или утре. Smile

Stefan Elenkov
Гена, за състезанието и правилата няма да коментирам сега. Съвсем скоро тези неща ше бъдат изяснени по един много точен и конкретен начин. Ссамо мога да кажа, че има много пропуски и , че те трябва да бъдат оправени, в това както виждам всички сте убедени. Пак казвам ще се постарая за следващата година нещата да бъдат значително подобрени. Естествено дори за миг не се съмнявам, че и тогава ще се намерят проблеми, но все пак се надявам те да са по-малко.

molestosa
Да, благодаря. Аз наистина се радвам за начина, по който можем да разговаряме и с тебе, и с Ина и за добрия тон, който само понякога се нарушава. Вярвам че така можем да сме си само полезни, защото всички имаме интерес от това нещата да се случват както трябва.
Приятна вечер на всички.

vanko1
Реално нямах за цел да си говоря през форума със Стефан. Форумът е място за мнения и идеи или поне така би трябвало да бъде според мен.
В този ред на мисли ми се иска да споделя нещо с вас- инструктори и редови салсероси. Мнението си е лично мое и с него не ангажирам никого, надявам се да няма пострадали от моето „своеволие”, както е било в миналото Smile
На първо място, искам да се обърна към инструкторите в България.
Това, което проумях през всичките тези години, в които салсата беше част от живота ми, е свързано с факта, че тази среда съществува само, благодарение и единствено като резултат от труда ви! Вие- инструкторите, създавате т.нар. салса-общество. Вие сте хората, до които за първи път се докосват начинаещите, вие ги намирате, вие ги обучавате и вие ги подготвяте за приключението, наречено салса. Вие сте тези, които вкарват новите лица в салса-живота у нас- вие и никой друг. Всеки, който организира ивент и изобщо някакво салса- събитие, „ползва” продукта на вашия труд. Това е напълно нормално, защото човек, който няма отношение към салсата и латино-танците никога няма да плати примерно 100 евро и да си „пропилее” два или три дни, за да гледа някакви странни хора, танцуващи на още по- странна музика. Предполагам всеки от четящите има познати, които е водил на салса и разбира за какво говоря Smile
Защо го казвам всичко това? За да имате самочувствието, че вие създавате това общество и в крайна сметка, то е резултат от вашия труд.
Каква е ролята на организаторите на салса- ивенти? По принцип- много положителна. Те създават продукти за вече танцуващи хора, които търсят нещо ново и различно от обичайните тренировки или партита. Тези ивенти не създават нова салса-среда, чрез тях не влизат или навлизат в минимално количество нови хора. Тези ивенти обслужват средата, която инструкторите са създали.
В тоя ред на мисли, искам да отбележа нещо ново, което е силно положително, поне според мен. Инструкторите от известно време започнаха да правят свои ивенти, без значение дали се наричат фестивал, салса- уикенд, салса- разходка или тематични прояви с поканен инструктор, уроци и съпътстващи партита. Някои инструктори имат капацитета сами да правят подобни прояви, някои се кооперират с колеги, включително от други градове. Формата е без значение, важно е явлението. Инструкторите имат най- голямото право да организират подобни прояви- именно защото те създават реалната салса- среда. Казвам това, не за да омаловажа приноса на Стефан и тези преди него, които прокараха пътя за подобни събития. Напротив. Стефан не е първия и няма да е последния, който ще прави ивенти, без да е инструктор. Просто той е първия, който се е сетил, че може да вади пари от това, без да си троши краката в учебните зали или на сцената. Място за него на този пазар ще има и занапред. Друг е въпроса, че ролята му ще намалява и то не защото аз мисля така, а по съвсем прозаични причини. Както е известно на всички, вече има доста фестивали и салса- събития, буквално през 2-3 месеца. В момента предстои пилотното издание на още един фестивал- този в Стара Загора. Известно е, че салсеросите не са най-богатата част от населението у нас. Салсата в известен смисъл стана скъпа и това е нормално. В тази ситуация, учениците ще трябва да избират къде да отидат. В оптималния случай повечето ходят на два големи ивента. Третия просто им идва в повече финансово. При това положение, големият въпрос е кое ще предпочетат. Вярно, говорим за възрастни хора, които имат глави на раменете и могат сами да вземат решение. Има обаче една подробност, която никак не е маловажна- кое събитие ще рекламира инструктора в школата си. Дали това, в което той участва, дали това на колега, с който си партнира в подобни начинания или това на някого, който не му е никакъв. Поне според мен, инструкторът би трябвало да предпочете своето събитие или това, в което е съорганизатор с някой друг. Не за да прецака някой друг, а защото е наясно, че хората му нямат финансите да ходят навсякъде...
В заключение искам да пожелая успех на всички, които преподават салса и да ви призова да сте по-единни, независимо от състезания, интриги и скандали. Вие имате нещо общо и това е, че сте учители, зад които стоят ученици. Правете свои ивенти, подкрепяйте се и опитвайте да търсите общото, а не това, което ви разделя. Повярвайте ми, има хора, които имат интерес да не сте единни...

Искам да се обърна и към всички колеги- редови салсероси.
Както казах по- горе, вие сте основата на пирамидата на т.нар. салса-общество. Всичко се прави /или поне би трябвало да се прави/ за вас. Вие сте крайните „потребители” на салсата във всичките й измерения- уроци, партита, музика, събития. За всяко от тези неща плащате определена цена, което автоматично ви превръща в клиенти. Като такива вие имате определени права- най-вече да искате информация, да изразявате мнение и да одобрявате или неодобрявате нещата, които ви се предлагат. Радвайте се на салсата интелигентно! Не се страхувайте да казвате какво мислите, защото вие сте в тази среда по личен избор и за собствено удоволствие. Уважавайте всеки, който уважава вас и съответно не позволявайте на никого да ви третира като овце! Ако всички имаме тази позиция, мисля, че всеки ще получи повече от удоволствието, наречено „салса”...
Редактирана от vanko1 на 09.12.2010 в 19:34

thunderchief
Малееее да ме прощавате ама сте особено загубени! Отварям форума да поразгледам дали някой не е проявил интерес към благините дето ги предлагам за продан и какво да видя - "горчивината след...." Толкова ли не се научихте да се забавлявате да му се не види? Бас държа, че е имало много жени/мъже и перфектна музика(или беше гадна "с много джаз" а?) като да останеш без крака, ама не видиш ли, никой не пише "смазах се от танцуване с убийствени жени/мъже", за сметка на това сте зинали що тоя му дали толкоз в състезанието, що Мария и Владо Божилов били в журито(а то отговора на въпроса отдавна е ясен - няма кой друг), що имало дълга шоу програма(да много е досадна ама от нея не се мре, даже добре се проспива) и други такива глупости.
Въобще за пореден път се убеждавам, че чудесно направих дето зае.ах салсата и си потърсих други форми на забавление като това да тичам из гората и да стрелям по хора с пластмасови топчета(АКА airsoft), щото в българското салса общество е много скучно, а на моменти е и неприятно.
Редактирана от thunderchief на 09.12.2010 в 21:43
Climbing to the sky. Never wonder why. You are a tail gunner.

Aleksandrina
Гена, на Черноморския фестивал беше направен опит да се приложи още едно от правилата за Световното - това за паузите и застиванията. Но пак имаше някакво объркване, защото беше публикувано само в частта, касаеща отборите. Та в тази връзка – не съм гледала отбора ви, но може би сте имали повече застивания. А Алфредо и Жужа ги гледах и видях само едно нейно отлепване на единия шпагат, да речем 0.10. Ние пък нямахме никакви отлепвания, но отнесохме 2 наказания от 0.10. Когато се информирах за какво са ми беше казано, че имаме застивания. А това правило не важеше за двойките. Всъщност тогава само Миро и Дени не бяха наказани. В последствие и това недоглеждане беше поправено. А за турската двойка не мога да ти кажа, защото и аз не знам.
Наистина почти сигурна съм, че това правило за нямането на право да си сменяш хореография го въведоха тази година, защото миналата година много хора си сменяха хореографиите или по-точно части от тях и нямаше проблем. Сигурна съм на 99.99 % Някъде трябва да имам правилата.
Редактирана от Aleksandrina на 09.12.2010 в 23:06

molestosa
Ами ето, виждаш ли - има нещо ненормално. Как става така че след като танцувате една и съща хореография, веднъж сте наказани със 0.2 за застиване, а два пъти не сте. Много ми е интересна тази част.
И като заговорихме за въпросните застивания - как пък така става че Фантазия тогава нямаха нито една наказателна точка...
Не е нужно да ровиш и да търсиш правилото за хореографиите миналата година - така е, както ти казвам.

Aleksandrina
Еми доколкото съм информирана само на състезанието на морето се опитаха да приложат това правило и в последствие го махнаха, та затова само там имаме наказание по този параграф. Общо взето тази година нещата се променяха в движение. За отборите наистина не мога да коментирам, защото съм се интересувала само от правилата за двойките. Но доколкото си спомням тези застивания не могат да бъдат повече от 2 осмици и не повече от два пъти. Като тук не беше добавено това, че ако има повече от две застивания, но например са непълни осмици, главния съдия няма право да те накаже, а другите съдии имат право да ти намалят оценката. Но това го видях само на сайта на Световното.

molestosa
Да, сайта на световното всеки може да чете, но тук явно действат други правила, наречени "както ми дойде".

bongo
Прочетох темата от самото начало. Искам да кажа нещо съвсем просто и ясно, като човек, който танцува за да се забавлява т.е. редови салсеро, както се изразиха по-горе:

Сега разбирам защо като ме питат по партита от коя школа съм и някои хора реагират навъсено, все едно са яли нещо лошо! Хора, не пренасяйте личните си дрязги и настроения върху своите ученици! Моля ви! Рибата се вмирисва откъм главата! Вашите ученици попиват всичко, което им кажете, в това число и мнението ви за други клубове/школи!

Радвам се, че до сега не съм знаел и не съм се интересувал от това, което наричате "БГ Салса общество"! Смятам и занапред да е така, че в противен случай рискувам да си разваля удоволствието от танцуването!

Усмивки на всички! И двойно повече на тия, които се интересуват от школи, интриги и прочие. Дано Усмивките "заразяват" така, както заразява и злобата!

П.П. Зная че бизнесът е сложно нещо, но ако в бизнесът със забавленията, какъвто е салсата, няма забавление, а само интриги, то няма да има и бизнес!
Редактирана от bongo на 10.12.2010 в 11:30
---------------------------------------------------
Because I choose to

cubanos
Евгени, нищо лошо не искам да кажа за вас състезавайте се, но това важи и за другите така че не го приемай лично към теб.Просто този формат сустезание прецаква атмосферата и самия танц.Защо от всичко трябва да се прави състезания и да си мерим ...шките или да си почесваме егото.Салсата е създаден за удоволствие и нека така да си остане.Виждате, че нещата не вървят и продължавате..?Ако ги нямаше тези сътезания дали щяхте да си обменяте любезни реплики с Ина ,Захари,Алфредо, Памбос и т.н. мисля че не, даже може би щяхте да бъдете приятели.Това е жалкото заради някво тъпо его или каквото е там да се мразите.Който иска да се съзтезава има спротни танци, салсата не е нов спорт както някой се исказа -това е танц и от нас зависи той да остане такъв!!!

molestosa
Илиянски, ти пък направи проблема по-голям отколкото е. Евгени не знам да се е карал или мерил щеки с Алфредо например. Също така последният има претенции единствено към съдийстването на главния съдия, както знаеш дори и с Памбос са в страхотни отношения - сигурна съм, че ще го покажат и на Пловдивския Салса бал, който наближава. Smile Успех там!

Evgeni
Илияне, може би си прав, може би наистина е така. От този опит за дискусия не излезе нищо хубаво, само разровихме стари рани и не мислим, че има някой доволен. След всяко състезание, от 2005та досега, всеки път дискусията е горе долу същата, просто главните герои са различни Smile И смисъл никога няма, така че спираме да дискутираме.

Другата седмица са Коледните партита и тук в София, и при вас в Пловдив, по-добре да забравим тези истории.
Извиняваме се от наша страна на всички четящи тази тема, че се навлезе в толкова подробности, които са лични неща на състезателите, и не мислим, че някой друг се интересува от тях.
Пожелаваме на всички весело изкарване на празниците!
Много усмивки и от нас! SmileSmileSmile
Евгени & Лили

http://www.palante.eu
vanko1
cubanos написа:
Евгени, нищо лошо не искам да кажа за вас състезавайте се, но това важи и за другите така че не го приемай лично към теб.Просто този формат сустезание прецаква атмосферата и самия танц.Защо от всичко трябва да се прави състезания и да си мерим ...шките или да си почесваме егото.Салсата е създаден за удоволствие и нека така да си остане.Виждате, че нещата не вървят и продължавате..?Ако ги нямаше тези сътезания дали щяхте да си обменяте любезни реплики с Ина ,Захари,Алфредо, Памбос и т.н. мисля че не, даже може би щяхте да бъдете приятели.Това е жалкото заради някво тъпо его или каквото е там да се мразите.Който иска да се съзтезава има спротни танци, салсата не е нов спорт както някой се исказа -това е танц и от нас зависи той да остане такъв!!!

Абсолютно вярно и точно. В момента, в който състезанията влязоха в салсата, всичко се изроди. Наистина, има хора, които искат да се състезават и това е тяхно право. Защо обаче трябва винаги и във всяко събитие да се прави състезание? Кому е нужно? Всъщност, ясно на кого.
Въпросът ми е по-скоро защо инструкторите със собствени ивенти се съгласяват да включат един чужд продукт, каквото е състезанието, в програмата на своето събитие? За да се уплътни последната вечер на фестивала? По принцип там ходят предимно хората, които така или иначе са платили фул-пас и малки агитки поддръжници. Финансовият резултат е никакъв, а в замяна на това остава усещането за несправедливост и отрицателна емоция, които неминуемо съпътстват бг-салса-състезанията. И заради един чужд продукт трупа негативи едно принципно добро събитие... Не знам например Памбос какво е спечелил от тези състезания... Като си дам сметка- абсолютно нищо. Когато негов тим или двойка спечели- всички го мразят. Когато загуби- всички се кефят. И като капак, една значителна част от екипа и помощниците му изтекоха по линия на тези състезания... То не бяха Сашо и Боби, които отидоха в тима на Стефан- Салса калиенте, то не беше Кики, който напусна не само Памбос, но и България, както и много, много други... Всеки от тях има вероятно своята причина да го направи. Ако обаче погледна нещата от позицията на Памбос, нещо ми се губи сметката му... Така е и с повечето инструктори, които в един или друг момент са имали досег с въпросните състезания, поне моите впечатления са такива. Те си знаят...
Дали да има или не състезания е въпрос, който не може да се реши от мен или някой друг. Всеки, който иска, може да си прави местно, национално или галактическо състезание. Личното ми мнение обаче е, че е абсолютно излишно да се правят състезания винаги и на всеки ивент. Тези „хронични състезания” са напълно излишни. Някога имаше само две, а още по-отдавна беше само едно. Аз лично не бях ощетен, за другите не знам.

tanyatasheva
След последните хубави думи, казани от Евгени и Илиян, си личи кой наистина е доброжелателен и иска да се запази магията на салсата за невинните танцуващи фенове, кой обича истински този танц и музика и живее с тази магия. Какво се е изродило, за кого се е изродило? Аз не харесвам състезателната салса и не посещавам състезания. (Естествено гледам след това клипове, защото ми е любопитно да видя всичко ново), не харесвам идиотската телевизия и не гледам, какъв е проблемът??? В цял свят има състезания по салса, явно има защо – вероятно стимулират учениците да танцуват активно, да им е интересно, прави се реклама на школата, тяхна си работа. Ако човек не се интересува от интригите покрай салсата, или поне не ги раздухва, не проявява нездрав интерес към отношенията между факторите и не се бърка в чужд бизнес, как може да му попречи на удоволствието и да му развали атмосферата на партитата. Не си прав, Ванко! Тебе пък какво те интересува, като не съм те видяла от години на събитие, или парти?!
Ако не успееш може да се разочароваш, но ако не опиташ си обречен.

vanko1
tanyatasheva написа:
След последните хубави думи, казани от Евгени и Илиян, си личи кой наистина е доброжелателен и иска да се запази магията на салсата за невинните танцуващи фенове, кой обича истински този танц и музика и живее с тази магия. Какво се е изродило, за кого се е изродило? Аз не харесвам състезателната салса и не посещавам състезания. (Естествено гледам след това клипове, защото ми е любопитно да видя всичко ново), не харесвам идиотската телевизия и не гледам, какъв е проблемът??? В цял свят има състезания по салса, явно има защо – вероятно стимулират учениците да танцуват активно, да им е интересно, прави се реклама на школата, тяхна си работа. Ако човек не се интересува от интригите покрай салсата, или поне не ги раздухва, не проявява нездрав интерес към отношенията между факторите и не се бърка в чужд бизнес, как може да му попречи на удоволствието и да му развали атмосферата на партитата. Не си прав, Ванко! Тебе пък какво те интересува, като не съм те видяла от години на събитие, или парти?!

Не става дума за нездрав интерес, Таня. Прочети темата отначало, виж как се включих, какво казах, как ми се отговори, с какъв език и ме попитай пак. Не знам дали си забелязала, но последните години аз не пиша по форуми. В случая се намесих, защото цитираха името ми, поместих един цитат и мнение и получих една кофа с помия.
Да, в тоя случай не мога да не отговоря. И понеже бях упрекнат едва ли не за всички злини и несполуки от Стефан, бях наречен как ли не, реших че имам правото да взема отношение и да дам моята гледна точка за него и това, което прави. Не си крия името, нито отношението. Всеки е в правото си да чете и да мисли.
А ти няма как да ме видиш на парти, защото ходя рядко и определено не на тези, на които ходиш ти. Не е заради теб обаче, бъди спокойна Smile
П.с. Включих се след поста на Евгени по простата причина, че днес пътувах и нямах възможност да взема отношение по-рано. Със сигурност не е било нарочно!
Редактирана от vanko1 на 10.12.2010 в 19:46

tanyatasheva
vanko1 написа:

А ти няма как да ме видиш на парти, защото ходя рядко и определено не на тези, на които ходиш ти. Не е заради теб обаче, бъди спокойна Smile

??????? Ho HoHo HoHo Ho
Ако не успееш може да се разочароваш, но ако не опиташ си обречен.

vanko1
tanyatasheva написа:
vanko1 написа:

??????? Ho HoHo HoHo Ho

Наистина е така и определено нямам нищо срещу теб. Знам, че казваш това, което мислиш. Аз правя същото и затова те уважавам, независимо че често сме влизали в спор. Smile

Stefan Elenkov
vanko1 написа:
Реално нямах за цел да си говоря през форума със Стефан. Форумът е място за мнения и идеи или поне така би трябвало да бъде според мен.
В този ред на мисли ми се иска да споделя нещо с вас- инструктори и редови салсероси. Мнението си е лично мое и с него не ангажирам никого, надявам се да няма пострадали от моето „своеволие”, както е било в миналото Smile
На първо място, искам да се обърна към инструкторите в България.
Това, което проумях през всичките тези години, в които салсата беше част от живота ми, е свързано с факта, че тази среда съществува само, благодарение и единствено като резултат от труда ви! Вие- инструкторите, създавате т.нар. салса-общество. Вие сте хората, до които за първи път се докосват начинаещите, вие ги намирате, вие ги обучавате и вие ги подготвяте за приключението, наречено салса. Вие сте тези, които вкарват новите лица в салса-живота у нас- вие и никой друг. Всеки, който организира ивент и изобщо някакво салса- събитие, „ползва” продукта на вашия труд. Това е напълно нормално, защото човек, който няма отношение към салсата и латино-танците никога няма да плати примерно 100 евро и да си „пропилее” два или три дни, за да гледа някакви странни хора, танцуващи на още по- странна музика. Предполагам всеки от четящите има познати, които е водил на салса и разбира за какво говоря Smile
Защо го казвам всичко това? За да имате самочувствието, че вие създавате това общество и в крайна сметка, то е резултат от вашия труд.
Каква е ролята на организаторите на салса- ивенти? По принцип- много положителна. Те създават продукти за вече танцуващи хора, които търсят нещо ново и различно от обичайните тренировки или партита. Тези ивенти не създават нова салса-среда, чрез тях не влизат или навлизат в минимално количество нови хора. Тези ивенти обслужват средата, която инструкторите са създали.
В тоя ред на мисли, искам да отбележа нещо ново, което е силно положително, поне според мен. Инструкторите от известно време започнаха да правят свои ивенти, без значение дали се наричат фестивал, салса- уикенд, салса- разходка или тематични прояви с поканен инструктор, уроци и съпътстващи партита. Някои инструктори имат капацитета сами да правят подобни прояви, някои се кооперират с колеги, включително от други градове. Формата е без значение, важно е явлението. Инструкторите имат най- голямото право да организират подобни прояви- именно защото те създават реалната салса- среда. Казвам това, не за да омаловажа приноса на Стефан и тези преди него, които прокараха пътя за подобни събития. Напротив. Стефан не е първия и няма да е последния, който ще прави ивенти, без да е инструктор. Просто той е първия, който се е сетил, че може да вади пари от това, без да си троши краката в учебните зали или на сцената. Място за него на този пазар ще има и занапред. Друг е въпроса, че ролята му ще намалява и то не защото аз мисля така, а по съвсем прозаични причини. Както е известно на всички, вече има доста фестивали и салса- събития, буквално през 2-3 месеца. В момента предстои пилотното издание на още един фестивал- този в Стара Загора. Известно е, че салсеросите не са най-богатата част от населението у нас. Салсата в известен смисъл стана скъпа и това е нормално. В тази ситуация, учениците ще трябва да избират къде да отидат. В оптималния случай повечето ходят на два големи ивента. Третия просто им идва в повече финансово. При това положение, големият въпрос е кое ще предпочетат. Вярно, говорим за възрастни хора, които имат глави на раменете и могат сами да вземат решение. Има обаче една подробност, която никак не е маловажна- кое събитие ще рекламира инструктора в школата си. Дали това, в което той участва, дали това на колега, с който си партнира в подобни начинания или това на някого, който не му е никакъв. Поне според мен, инструкторът би трябвало да предпочете своето събитие или това, в което е съорганизатор с някой друг. Не за да прецака някой друг, а защото е наясно, че хората му нямат финансите да ходят навсякъде...
В заключение искам да пожелая успех на всички, които преподават салса и да ви призова да сте по-единни, независимо от състезания, интриги и скандали. Вие имате нещо общо и това е, че сте учители, зад които стоят ученици. Правете свои ивенти, подкрепяйте се и опитвайте да търсите общото, а не това, което ви разделя. Повярвайте ми, има хора, които имат интерес да не сте единни...

Искам да се обърна и към всички колеги- редови салсероси.
Както казах по- горе, вие сте основата на пирамидата на т.нар. салса-общество. Всичко се прави /или поне би трябвало да се прави/ за вас. Вие сте крайните „потребители” на салсата във всичките й измерения- уроци, партита, музика, събития. За всяко от тези неща плащате определена цена, което автоматично ви превръща в клиенти. Като такива вие имате определени права- най-вече да искате информация, да изразявате мнение и да одобрявате или неодобрявате нещата, които ви се предлагат. Радвайте се на салсата интелигентно! Не се страхувайте да казвате какво мислите, защото вие сте в тази среда по личен избор и за собствено удоволствие. Уважавайте всеки, който уважава вас и съответно не позволявайте на никого да ви третира като овце! Ако всички имаме тази позиция, мисля, че всеки ще получи повече от удоволствието, наречено „салса”...

Ще опитам да отговоря по абзаци иначе ще трябва да напиша книга за да ти отговоря.

Относно обръщението към инструкторите. Ако инструктрите сами по себе си имаха тази огромна сила и финансов ресурс да вкарват сами хората по залите, евала! За съжаление обаче, това не е така! Повечето школи нямат финансов ресурс или знанието как да се рекламират в общественото пространство и съответно да бъдат забелязани. Те разчитат основно на някакви мимолетни медийни изяви или някакво събитие, където хората да ги видят как танцуват и да решат , че искат да се научат от тях. Защо според теб на всеки един сайт на салса инструктор, който имам някакво постижение в салса състезанията го изтипосва на първо място? Някой дори си правят цели фото сесии с купите и медалите от тези състезания. Аз ще ти кажа защо, защото това продава и прави впечатление на хората, които не разбират от танци. На всеки един сайт на школа има едни красиви снимки на хора, които им се усмихват и им казват "ние сме твоите бъдещи инструктори". Как обаче да си харесам школа, ако не съм ходил на танци? Вариант 1: Обади се на приятел и попитай за неговата салса школа, която той услужливо ще ти препоръча (много добре работеща схема във всяка една област на продажбите в България) или Вариант 2: Ще прочета за постиженията на школата в тяхната страница за историята им или ще ги видя как танцуват. Разбира се след това идва момента с това, че някои инструктори имат големи постижения, като състезатели или изпълнители, но за съжаление не могат да преподават, или пък правят лоши шоута, но са големи преподаватели, но това вече идва на по-късен етап. Тези неща се регулират с течение на времето и за това в повечето случай, когато хората се задържат по школите, те много често сменят своята школа, в желанието си да научат нещо различно или ново. Но това е извън темата, споменавам го само ,като фактор при избора или смяната на школа.

Дали салса събитията наистина не вкарват хора в средата? Тук си малко смешен с разсъжденията си. Ако не са тези събития, как според теб тази среда ще се реализира или разраства? Ако мислиш че с една екскурзия на 50 човека от дадено "семейство" ще докара нови хора, дълбоко се съмнявам. Да тя ще сплоти школата, ще накара хората да имат приятно преживяване и ще даде смисъл на услилията им да ходят на танци, но това не е всичко. Ако мислиш, че със събитие организирано от дадена школа на което присъстват от 100 до 200 човека, помага за израстването на средата и школата дълбоко грешиш, и това не решава проблема с разрастването на средата. Защото тук логиката в повечето случай е елементарна: "няма как мой конкурент, колега инструктор, да прави нещо и аз да закарам моите ученици там или пък да каня външни гости и да му ги закарам". Този тип събития са обречени по чисто елементарна бизнес логика и те нямат бъдеще. Освен разбира се , ако просто имаш едни пари и искаш да ги прахосаш в организиране на събитие.

И тогава идваме до по-големите събития, които имат посещаемост от 1000 човека нагоре. Тук можем да ги разделим на два типа: "low cost" събития и по-скъпи събития. Това са събитията, които аз и Памбос правим. Тук правя уточнението, че Памбос е школа, но въпреки това подкрепата, която получава, като посетители е голяма. Това се дължи на фактора цена на билета, като обаче участниците, които идват предимно са от чужбина или другите градове от страната, но не и от София (изключвам разбира се собствената му школа и салсероси, които вече не са част от дадена софийска школа). Последното е разбираемо, по гореспоменатата логика. И още една вметка ще си позволя, думата low-cost не я използвам в негативен или отрицателен смисъл, а просто като начин на отделяне на двата типа събития. Разликата според мен в събитията е ясна, но все пак да поясня. В единия случай имаме ниска цена на билета за вход със средно качество на изпълнителите и локация, която позволява поддържане на ниска цена (Боровец извън ски сезона) , а от друга страна имаме висока цена на билет, срещу високо качество на международни изпълнители и локация, която просто няма как да бъде наета за малко средства (Черноморски фестивал в Златни пясъци в разгара на лятото и туристическия сезона или НДК в центъра на София). За мен и двата вида събития имат своето място и публика и, както се вижда от последните няколко години те съществуват заедно доста успешно. Тук най-важното, което трябва да се отбележи, че и двата вида събития имат сериозна национална и международна рекламна кампания, която дава възможност да се привлече публика, както сред най-добрите салса танцьори, така и хора, които никога не са танцували салса. И тук всъщност е ползата за всички, които имат школи. Когато те представят един добър продукт на сцената на тези събития, когато инвестират 100-200 лева да си направят свои рекламни материали и ги раздават по време на събитието или пък разпространяват свои видео материали или участват в сътезание, станат победители или заемат призово място на него, ето така те биват забелязани от външния свят. Тогава средствата изразходвани от нас организаторите за привличането на тази публика отиват, като директна инвестиция в развитието на школите. Тази схема работи почти безотказно през последните 7 години и мисля, че резултатът е ясен за всички. Когато правехме първия фестивал имахме 4-5 школи на кръст в България. Сега вече сигурно са над 50. Но отново искам да подчертая, развитието и разрастването на средата не е само заслуга на фестивалите или състезанията! С риск да се повторя тези фестивали или състезания са просто едно от средствата за реализиране на труда на салса школите, освен тях има и редица други, които обаче в момента не са обект на дискусията ни.

Относно обръщението към колегите ти "редови салсероси" ,нямам какво да добавя. Това за мен беше смисълът от пуснатата от Любо тема и така трябва да се прави след всяко събитие. Всяка обратна връзка, било то положителна или отрицателна е полезна. Напълно разбирам предимствата и недостатъците на всичко, което правя. Надявам се недостатъците от това събитие да бъдат преодолени на следващото и нещата да се случат по-добре за всички, от инструкторите, през състезателите до посетителите. Затова участвам и иска да събера максимално много мнения, на които да отговоря или ако нямам отговор да потърся.

С този пост слагам и точка на диалога си с Ванко, тъй като за мен вече той е напълно безмислен, още повече, както той сам се изрази от доста време не пише по форумите, отделил се е от средата, наблюденията му не са преки, като посетител , а по-скоро косвени, като любител форумец. Ще приема, че информацията му е доста стара, изключително неадекватна и доста едностранчива. Всякакви нови мнения изказани от него ще ги приема, като по-скоро форма на заяждане или опит да бъде омаловажен моя труд, отколкото , като полезна обратна връзка, която си струва да бъде коментирана.

vanko1
С този тон на разговор определено ще имаш по-добра чуваемост и обратна връзка, Стефане. Може и да не ти се вярва, но аз наистина те бях забравил и нито за миг не съм си мислил, че ще се стигне до езика, използван в горните постове.
Аз не омаловажавам труда ти. Той има своето място и ще го има и занапред. Единствено от теб зависи как и дали ще развиваш дейността си и доколко тя ще е от полза за салса-средата.
Имам по-различно виждане от теб за новия тип ивенти на инструкторите, написал съм го по-горе, няма да се повтарям.
От много години знаеш и отношението ми за състезанията, така че и тук няма изненади. Само ще ти припомня, че някога нямаше състезания, но пак имаше салса. Нещата се развиват, факт. Но състезанията у нас са много, твърде много...И като цяло влиянието им върху салса-климата не е добър. Лично мнение.
Искам обаче да ти кажа нещо за рекламата. Принципно логиката с купите и постиженията е такава, каквато я описваш. В момента в почти всеки сайт на школа може да се прочете за национални, европейски, балкански и Бог знае още какви шампиони.
Такава е едната линия на реклама. От това, което обаче аз съм установил, а и чисто практически се оказва, че шампионските клубове изобщо не са най- посещаваните. Ако трябва да сме честни, двата най- големи клуба у нас имат за шеф- инструктори хора, които никога не са били състезатели. И въпреки всичко години наред се пълнят с хора, без тенденции за намаляване. Лично моят извод е, че рекламата с купите не работи. Хората ходят най- вече и основно по две пътеки- по препоръка от приятел или според това коя е най- близката и удобна школа. Това са реалните фактори, които по мои наблюдения водят хората в школите. Купите и постиженията станаха толкова много, че реално никой начинаещ не е в състояние да прецени или осмисли кой клуб да избере. И отива в най-близкия или в този, където са били негови познати и са му гарантирали страхотен купон.
Относно рекламата на инструктори по фестивалите. Да, знам че е практика. Само че те пред кого се рекламират?- Пред други инструктори и ученици на други школи. Т.е. по линия на тази реклама могат да вземат някой чужд ученик, но не и новодошъл, външен за средата човек. Затова казах, че фестивалите са вторичен продукт и не създават нова среда. Вярно, постига се елемент на реклама чрез медийно отразяване на фестивала, но примерно едно танцово телевизионно шоу води многократно повече нови лица в залите. Просто мащабът е несъизмерим, всеки инструктор би го потвърдил.
Може би защото отдавна си излезнал от амплоато си на преподавател, не си даваш сметка, че истинската, реалната реклама я прави всеки инструктор сам за себе си- флаери, участия, телевизионни изяви и каквото още се сетиш. Реално най- голямата реклама през последните години беше от телевизионните танцови формати. И оттам нататък- двете основни правила- доведен от другарче или в залата, която е най-близо до работата/дома.
Относно новите фестивали и форми на взаимодействие на инструкторите. Ти имаш твоята гледна точка, аз- моята. Дори една „мижава” екскурзия от 200 човека има повече значение за нашето салса-общество от голяма проява от 2000-3000 души от всички краища на света. Защото тези 2000 души си отиват след 2 дни, а двестате от екскурзията се запознават и започват да се търсят и да се забавляват заедно. Създават се нови връзки в средата, което е основата на всичко...
Не е нужно ти да мислиш като мен или аз като теб. Както правилно си отбелязал, аз съм излезнал от тази среда. Това обаче не ми пречи да следя какво се случва и да имам отношение. Нямах абсолютно никакво желание да се стига до езика и тона, използван по-горе. Виждаш, че нямам проблем да си говоря нормално с теб.
Не съм ти фен, но в интерес на всички е събитията ти да стават по-добри. Както бях писал по-горе, това си зависи само от теб.
Пожелавам ти успех!

Отидете до форум
Време за зареждане: 0.13 секунди Copyright BGSalsa.info / JokerDesign © 2006 - 2023 41,017,458 уникални посещения