don't click this link...
- Би ли ми казал кой път да хвана оттук? - попита Алиса.
- Зависи накъде отиваш - отвърна Котаракът.
- Все едно накъде...- каза малкото момиче.
- Тогава е все едно кой път ще вземеш - рече Котаракът.
El Doctor писа:
Като гледам последните мнения написани тук бих добавил и моето скромно мнение : Който иска да ходи на фестивали и да участва публично да е жив и здрав , да го прави, който иска и може да се весели практически на всякъде дори само със слушалки на един плейър в ушите, да е жив и здрав, да дерзае.
Ако кюбъна не е на мода това си е проблем на "модните патриарси", всички знаем модата какво е всъщност и как се ротират нещата.
Няма дървени стилове има понякога "танцуващи" дървета.
Но ако "дървото" се весели и не пуска корени върху /не настъпва/ /много/ останалите нека продължава да прави каквото иска...
Всеки стил ти дава възможност за по-голяма изява в едно или друго и разбира се най-вече зависи как ти пасва на душевното и физическо състояние.Лично аз клишета мразя.
А за участията и уъркшоп-ите, мисля че е логично Tunderchief преди да се научи човек да лети по IFR да се научи по VFR, нали така F-105?Аз веднъж опитах обратното, но това е друга летателна история
А и още нека всеки преподава каквото иска - а кой ще му плаща за уроците е друг въпрос, така че пазарна икономика и професионализъм, нали?
Aбсолютно си прав Докторе И все пак като човек виждал доста Кюбан(все пак първата годинка като салсеро танцувах кюбан) мисля че определено имам мнение от първа ръка. И все пак разликата между кюбана и стиловете в линия(особено оn2) е като между биплан управляван от селскостопански пилот и F/A-18 управляван от пилот на Blue Angels. Сори за пилотските сравнения
Climbing to the sky. Never wonder why. You are a tail gunner.
thunderchief писа:
...
Едно хинтче(да прощавате за англицизма) за мъжете мрънкащи относно липсата на жени танцуващи на2(а не е зле и жените да попрочетат) - в салсабор има една доста стара тема за салсата на 2. Потърсете я и я прочетете. Дано тогава намека с обучението на пилоти изтребители ви стане ясен. Ако и тогава не ви стане ясно какво точно пропускате като не танцувате на 2, то нищо повече не мога да направя за вас
вожде, и да подаваш хинтове, типове и хелпове - по-убедителен не ставаш. обаче по-натрапващ се с мнението си - доста вероятно.
това е само един "хинт" от моя страна към теб, за да се огледаш за мярката. не го избивам на заяждане, а само подавам тема за размисъл.
относно он2 явно говорим на различни езици, но за кюбъна имаме пълно единомислие
"Око за око и скоро целият свят ще бъде сляп" - Махатма Ганди
E би било странно да сме на едно мнение по всички въпроси
Впрочем идеята на намека и натрапващото се мнение, е че ако повече народ поиска да танцува на 2(демек появи се голяма ниша на пазара), рано или късно някои инструктори ще се опитат да запълнят отворилата се ниша и ще има избор на места за танцуване на 2. Тоест гледай на това като на опит за манипулация на пазара, не като на натрапване. И понеже като се размислих такава манипулация не би била в моя полза, считай че бях дотук с неяРедактирана от thunderchief на 02.10.2006 в 16:55
Thunderchief писа: Aбсолютно си прав Докторе И все пак като човек виждал доста Кюбан(все пак първата годинка като салсеро танцувах кюбан) мисля че определено имам мнение от първа ръка. И все пак разликата между кюбана и стиловете в линия(особено оn2) е като между биплан управляван от селскостопански пилот и F/A-18 управляван от пилот на Blue Angels. Сори за пилотските сравнения
А, Thunder, всичко е О.К. Пилотските сравнения помагат много и тук.
За Блу Ейнджълс и за Хорнета съм напълно съгласен - шоу, ох, ах, всички викат браво , ръкопляскат, възгласи до небесата или почти до соплата, камери, ТВ-репортери лапнали микрофона със каменни, но и леко загрижени CNN-физиономии /докато някои самолет пада зад тях като фон/, години тренировки, в пазвата стои девизът:"При нас остават само най-добрите, другите отиват на небето", разминавания на метри, вие се трицветен шлейф от генератора, очертава фигурите в небесата, мацки се прехласват и припадат по гръб, адреналинът на МАХ, момчетата си казват: "И аз искам като този батко в самолета"; а ти пилота, няма време да гледаш друго, само партньорите откъде ще ти изкокнат, всичко е предварително планирано, но в решителния момент правилната импровизация е жизнеспасяваща, дъхът секва...като някой правещ висш "ЕлЕй"
Обаче да не подценяваме "селската" авиация /дори над полетата със захарна тръстика на Куба/и добрия стар биплан с добре промазана платнена обшивка на крилата АН-2, който хвърка там дето еФ-ът не става за нищо.
Ниска скорост на летене когато трябва, почти виси на място при това с отлична подемна сила, ниска скорост на "срив" /ако въобще стане,тоест лесно не пада/ , възможност да се пъхаш къде ли не, врътки на малка площ, обработваш всичко педантично, отлично прескачане на какви ли не препятствия, далекопроводи, баирчета, инструктори, инструкторки и уъркшопмени, "дървета" /във всяко едно значение/, време има и да се огледаш настрани, да се изкефиш на природата , примерно на близкото бърдо "Момини ненки" и най-важното кацаш и излиташ ако трябва и от размер на носна кърпичка; непретенциозно поддържане и въпреки всичко в ръцете а добър пилот има възможност за шоу, е с по-ниска скорост , ама впачетляващо.Да, мощността е около 1000 К.С. не като на Хорнета, ама става Не става за лъскави и престижни авиошоу-та, но като се лъсне самолета може да вози и хора /плюс кози, захарна тръстика и ром/, дори има и луксозен-салон вариант и богати западни колекционери...
Е, какво сравнение стана между Кюбана, и ЕлЕй стана, а Мале, мале, Madre mia
thunderchief писа:
E би било странно да сме на едно мнение по всички въпроси
Впрочем идеята на намека и натрапващото се мнение, е че ако повече народ поиска да танцува на 2(демек появи се голяма ниша на пазара), рано или късно някои инструктори ще се опитат да запълнят отворилата се ниша и ще има избор на места за танцуване на 2. Тоест гледай на това като на опит за манипулация на пазара, не като на натрапване. И понеже като се размислих такава манипулация не би била в моя полза, считай че бях дотук с нея
пазарът винаги е отворен за нови неща, а те го стимулират. така до момента, в който новото се окаже добре забравено старо. колкото и да се манипулира пазара то винаги ще има хора, които не се повлияват особено от това. точно както е с кюбън - никой не го играе по фестивали, но много хора го обичат и танцуват с удоволствие на други места. по-важно е човек да знае какво иска - и да го преследва като цел. и да е отворен към промени, към новото, което сам да оцени и да реши дали иска да приеме или не, не само защото така е модерно, примерно.
именно тук е мястото на он2 - това не е нещо ново на света, поне за последните 10 години. но е факт, че вълната се надига. инструкторите в БГ си остават в силна конкуренция и естествено, че за да могат да останат на гребена на вълната ще трябва да прегърнат новото на пазара. а това е добре и за тези, които го харесва, и за тези, които не го харесват. точно както е текущата българска действителност с он2. за начинаещите е най-лесно - те еднакво бързо (или бавно) ще научат това, което им се предложи като стил - смея да твърдя, че мамбото със своята плавност не е по-трудно от ЛА с неговата експлозивност. поне за новаците, останалите ще трябва да вложим усилия, за да се адаптираме или да отречем новото на общо основание. изборът е индивидуален за всеки.
Айде стига с това мамбо де. Мамбото е по-скоро музика, не толкова начин на танцуване. Пробвайте да танцувате на 2 на Snowboy примерно. Готина песничка за случая примерно е Mambo rage(има я на Rough Guide to Mambo - аз си го купих от Ориндж). Сигурно ще е готино(особено ако нацелите някоя наистина добра дама), обаче определено ще се замаже динамиката и експресивността на музиката, която би проличала ако го танцуваш на 1.
Впрочем докторе, ти наистина ли си се пробвал да се учиш да летиш по прибори (IFR) или това беше само пилотско сравнение.
Редактирана от thunderchief на 02.10.2006 в 18:51
пазарът винаги е отворен за нови неща, а те го стимулират. така до момента, в който новото се окаже добре забравено старо. колкото и да се манипулира пазара то винаги ще има хора, които не се повлияват особено от това. точно както е с кюбън - никой не го играе по фестивали, но много хора го обичат и танцуват с удоволствие на други места. по-важно е човек да знае какво иска - и да го преследва като цел. и да е отворен към промени, към новото, което сам да оцени и да реши дали иска да приеме или не, не само защото така е модерно, примерно.
именно тук е мястото на он2 - това не е нещо ново на света, поне за последните 10 години. но е факт, че вълната се надига. инструкторите в БГ си остават в силна конкуренция и естествено, че за да могат да останат на гребена на вълната ще трябва да прегърнат новото на пазара. а това е добре и за тези, които го харесва, и за тези, които не го харесват. точно както е текущата българска действителност с он2. за начинаещите е най-лесно - те еднакво бързо (или бавно) ще научат това, което им се предложи като стил - смея да твърдя, че мамбото със своята плавност не е по-трудно от ЛА с неговата експлозивност. поне за новаците, останалите ще трябва да вложим усилия, за да се адаптираме или да отречем новото на общо основание. изборът е индивидуален за всеки.
Абсолютно съм съгласна с това мнение на ivannn.
...Животът не се мери с броя на вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни...
каква е тази страст да се убеждават хората какво не трябва да танцуват (кюбън), защо няма танц мамбо и т.н. така и не ми стана ясно.
за тези, които искат нагледно и просто да разберат това, което се нарича "Mambo Tipico (as known as NY style, Eddie Torres) Two , а и в сравнение с другите ритмики вкл. "Regular Two and Six" ето 1 линк:
това, което пише там по-долу всъщност показва безсмислието на съпоставяне и водене на спорове относно ритмиката, защото мнения на различните полюси има бол. а именно:
A note from the Salsa FREAK herself...
Check this. This cracks me up. After dancing from New York to LA, taking classes, and hanging in coffee shops with some of the biggest Salsa/Mambo fanatics/addicts in the world, the following are comments that I've heard VERBATUM:
"I'm not as creative on the "one". - Salsero from New York
"I'm not as creative on the "two". - Salsero from LA
"The "one" definitely looks more appealing." - Salsero from LA
"The "two definitely looks more appealing." - Salsero from New York
"I truly, truly believe, in my heart, not being biased at all, that the absolute best dancers, are in LA." - Salsero from LA
"I truly, truly believe, in my heart, not being biased at all, that the absolute best dancers, are in New York." - Salsero from New York
"I'm sorry, but I tried the "two", I just can't feel it." - Salsero from LA
"I'm sorry, but I tried the "one", I just can't feel it." - Salsero from New York
"When you're on the "one", you're more in tune with the heart and soul of the music. The two is a beat off the real rhythm." - Salsero from LA
"When you're on the "two", you're more in tune with the heart and soul of the music. The one is a beat off the real rhythm." - Salsero from New York
"You can put more styling and techniques on the "one" than the "two"." - Salsero from LA
"You can put more styling and techniques on the "two" than the "one"." - Salsero from New York
I'm dying laughing right now at the complete ridiculousness of this whole argument. You get used to, whatever you get used to. You dance to, whatever your partner puts you in... that's it! It's that simple.
някакви невежи (също като нас) хорица дори си позволяват да коментират разликите между ballroom mambo и салса мамбо NY on2 или Еди Торес он2. Милите, на тях няма кой да им обясни, че мамбото не е танц, а музика!
Уа, опазил ме Господ да убеждавам някого какво не трябва да танцува. Който иска да си се влачи в кръгче - нека си се влачи(подходящ фитнес за кавалерите танцуващи така е скотовото сгъване със щанга и френското сгъване със щанга от пейка).
Впрочем вместо да ми цитираш баба Еди, опитай да усетиш музиката. Пробвай да послушаш горецитирания Snowboy или Night of the Living Mambo на Мamborama. И двете неща са мамбо, и двете (лично мене) силно не ме предразполагат даже да пробвам да ги танцувам на две. Пробвай да ги съпоставиш след това с Ave Maria Morena в изпълнение на Израел Лопес Качао, което примерно е песничка мечта за танцуване на 2 или примерно с El Manicero, но не в изпълнение на Аlbita a инструменталния вариант на El Manicero или примерно с New Arrival на Тито Пуенте.
Не че не можеш да врътнеш един танц на 2 на Snowboy, oбаче няма да е толкоз огнено колкото на1.
Като послушаш музика пак се зачети в Еди
Поздрави и приятно слушане
П.С. Приятелски съвет - зачитай се внимателно в темите от форуми дето даваш като линк. В тоя дето си дал те опровергават много успешно и потвърждават мойта теза, ама трябва да се чете преди да се пуска нещоРедактирана от thunderchief на 02.10.2006 в 21:21
въх, след като прочетох горното вече окончателно останах без думи!
а ако не навъдят още няколко човека, които смятат, че всички останали трябва абсолютно задължително да интерпретират музиката като тях - ще взема ритуално да се самоубия. до тогава не ми остава друго освен снизходително да се усмихвам ;-))
Редактирана от ivannn на 02.10.2006 в 21:21
ivannn писа:
въх, след като прочетох горното вече окончателно останах без думи!
а ако не навъдят още няколко човека, които смятат, че всички останали трябва абсолютно задължително да интерпретират музиката като тях - ще взема ритуално да се самоубия. до тогава не ми остава друго освен снизходително да се усмихвам ;-))
Зачети се в послеписа на горния пост и в поста на човека обясняващ разликите(във линка който си дал) преди да си теглиш ритално ножа. Не се коли много мъчително
"yeah it is.. different timing/phrasing makes for different feeling/interpretation and hence presentation..
as for one is more sexy.. no one can generalize.. that depends entirely on u and where u feel it more.. plus it also depends on who u are dancing with and they feel about it.. connecting with the other is a big part of feeling sexy too..
Mambo and Salsa are initially music genres .. and they are different interms of music.. i didnt study music so i dont know how to explain it.. but i hear the difference without confusion.. hence, the phrasing of the steps and when to break is different although they both follow a 4/4 count structure..
this said u can easily dance on1 to mambo and on2 to salsa without problem.. if thats how u feel it.. its preferences nothing more when it comes to dancing..
there are other differences.. but not significant and certainly cannot be generalized in this day and age .. as more and more versatile dancers are in the scene and are mixing it up interms of body styling, shines and moves.. so the main difference is timing/phrasing in general..
whatever timing you are on with your partner does not matter in my personal vies.. its HOW u do it that gets my attention, not what.. thats the key alot of people miss as they get concerned with the small stuff..
and yes.. it takes time.. so take your time and enjoy.."
Ето ти текста за по-лесно
Редактирана от thunderchief на 02.10.2006 в 21:26
ех, вожде, вожде ....
нещо споменах за Ballroom mambo, ама наистина няма кой да чете
а и как така вярваш на хора, които не танцуват и не би поучавал? това е риторичен въпрос.
каквото имах да кажа по темата вече го казах.
Редактирана от ivannn на 02.10.2006 в 21:31
ivannn писа:
ех, вожде, вожде ....
нещо споменах за Ballroom mambo, ама наистина няма кой да чете
а и как така вярваш на хора, които не танцуват и не би поучавал? това е риторичен въпрос.
каквото имах да кажа по темата вече го казах.
Taka ли? Къде? А и преполагам пак е било преписано от Eди или някой форум. Ако е така, то мерси радвам се че не съм го чел. Предпочитам да се осланям на усещанията си за музиката, не на това дето някой е писал някъде из западните форуми.
Ако ти се струва че се заяждам - прав си!
Редактирана от thunderchief на 02.10.2006 в 21:36
Thunder, наистина само съм се ОПИТВАЛ на IFR , на 4-местен Piper във Venezuela преди години, но това не ми е основното занимание , може би в предишен живот ми е билоИнак, дискусията е много интересна и приемам и доводи и на Ivannn и на Thunder, и на другите
Чета си аз тук и така и не разбрах за какво е спора.
Сега пък аз ще кажа моето мъдро мнение по въпроса.
Да се танцува на2 има само два верни начина, а имената са им много и не са най- важното. Единият вариянт идва от NY, a другият идва от Puerto Rico.
Мисля, че споровете по отношение на стиловете е безпочвен и безмислен. Наистина по фестивали се танцува повече на2, но зависи на кои фестивали!
И не рядко може да се наблюдават танцьори със завидни умения на2, но танцувайки на кюбан парче или хора танцуващи кюбан на някой мазен инструментал. И двата вариянта са смешни!!!
Най- готиното е да можеш всеки стил, естествено да разпознаваш и музиката и да я следваш. За мен да се спори кое е модерно и по- хубаво е странно и наистина безмислено.
rumbarumbero писа:
Чета си аз тук и така и не разбрах за какво е спора.
Сега пък аз ще кажа моето мъдро мнение по въпроса.
Да се танцува на2 има само два верни начина, а имената са им много и не са най- важното. Единият вариянт идва от NY, a другият идва от Puerto Rico.
Мисля, че споровете по отношение на стиловете е безпочвен и безмислен. Наистина по фестивали се танцува повече на2, но зависи на кои фестивали!
И не рядко може да се наблюдават танцьори със завидни умения на2, но танцувайки на кюбан парче или хора танцуващи кюбан на някой мазен инструментал. И двата вариянта са смешни!!!
Най- готиното е да можеш всеки стил, естествено да разпознаваш и музиката и да я следваш. За мен да се спори кое е модерно и по- хубаво е странно и наистина безмислено.
Че кво лошо има в спора за стиловете? В спора се ражда истината
А иначе много си прав/а дето е голям майтап да се танцува кюбан на някой мазен инструментал. Не че аз не съм правил и по-голяма глупост(да танцувам on1 на мазен инструментал и то с жена, която определено танцува на 2, и...абе накратко с най-добрата жена на която съм попадал, насред голям фестивал, на който народа масово танцува на 2), но уви още не танцувам като света on2(скоро ще я променим ний тая работа).
А иначе сигурно си прав/а че на кюбан фестивалите не се танцува много на 2Редактирана от thunderchief на 03.10.2006 в 17:12