|
"Буена Виста": Когато нещата нямат оправия, махни с ръка и ги забрави
|
| irina1 |
Публикувана в 08.02.2009 в 17:54
|

Фен

|
molestosa писа:
Мамбото - един от предшествениците на салсата, е създадено в Мексико(от кубинец), Бени Море е въпросният.
един от най-лиричните и невероятни салса изпълнители е от Венецуела - Оскар де Леон. Съвременната салса се развива изключително в Пуерто Рико, пример за това е Еди Палмиери, който не знам вече колко Грами-та има, със сигурност над 5. Той "реставрира" стари кубински мелодии и ги прави да звучат съвременно. Има още много примери за това....
Така че...не мисля, че салсата е кубинска....била е.
Също така защо говориш за Алфредо и Раул, а забравяш Мигел...
И това че са кубинци, не значи че знаят историята на латино музиката. Както аз не знам историята на хорото. 
Да, абсолютно си права, просто досега говорихме за това откъде е произлязла музиката и танцът и за Буена Виста, а не за днешното им развитие. Разбира се, че се развива и извън Куба,нямя как да не е много омешано. Да не говорим за вечния спор салсата като танц американски ли е или кубински, защото националната кубинска музика е сонът реално.
.....да и Мигел го добавям, права си и за него, излезна ми от ума просто, че и той е от кубинците.....нали е в БГ от 100 години
EDIT: admin - корекция на тагове
Редактирана от admin на 08.02.2009 в 18:10
|
| |
|
|
| molestosa |
Публикувана в 08.02.2009 в 17:57
|

Напредващ

|
irina1 писа:
[ Мамбото - един от предшествениците на салсата, е създадено в Мексико(от кубинец),
Бени Море е въпросният.
Баш се казва Перез Прадо.
Все тая де, свърши ми свободното време. Беше ми приятно да си полафим. Като мога, пак ще пиша.
Редактирана от molestosa на 08.02.2009 в 17:58
|
| |
|
|
| irina1 |
Публикувана в 08.02.2009 в 17:59
|

Фен

|
Да, така е.
Но независимо къде е създадено и от кого мамбото, сонът и ча-ча-ча са националните кубински танци. Останалото е продукт на смесване на културите.
Къде са кубинците да се включат? Те са най-компетентни по темата, мисля
Редактирана от irina1 на 08.02.2009 в 18:01
|
| |
|
|
| molestosa |
Публикувана в 08.02.2009 в 18:26
|

Напредващ

|
Ирина, ако някой прочете разговорът ни, лесно би достигнал до извода, че многознайничиш, без да знаеш много. Така беше и с предишният ти спор, в който защитаваше Деси. Отново не знаеше.
Да ме извинят Админите за офтопика. Някак си сърце не ми даде да замълча. |
| |
|
|
| irina1 |
Публикувана в 08.02.2009 в 18:47
|

Фен

|
molestosa писа:
Ирина, ако някой прочете разговорът ни, лесно би достигнал до извода, че многознайничиш, без да знаеш много. Така беше и с предишният ти спор, в който защитаваше Деси. Отново не знаеше.
Да ме извинят Админите за офтопика. Някак си сърце не ми даде да замълча.
Гена, пък за мен се изказа някъде, че аз съм търсела само скандалите в този сайт, е явно не аз, а ти ги търсиш.
Да не се връщаме към старите теми, никой не се интересува в момента от наградите..
Идеята на тази тема беше да се пообразоват малко четящите гости, не да слушат лични нападки или да се прави класация кой е по-знаещ и по-прав.
Не мога да разбера какъв ти е проблемът честно казано, но не ме и интересува.
Пък админите могат и твоя и моя последни постове да изтрият, че са
гигантически off topik. |
| |
|
|
| El Doctor |
Публикувана в 08.02.2009 в 19:47
|

Известен

|
irina1 писа:
*Едно време ходенето на уроци по салса при Анхел Лопес беше свързано и с преподаването на историята и културата на кубинската музика. За съжаление днес нищо подобно не можете да чуете и научите в школите, за което разбира се не са виновни учениците, а инструкторите им. 
Ами, браво, да си дойдем на думата !
Наистина редно е без да се стига до крайности, било от инструктурите било от диджейте да се казват по-няколко думи...
Отвреме навреме когато ми се пише и аз поствам нещо по темата за музиката, танца и историята им.Това е за хората които се интересуват, както и аз постоянно се уча...
Винаги са ми били интересни и беседите на Алберт Торрес, които изнасяше когато идва в България било на басейна Виктория, било на Салса Фестивала, така че мисля че и за мнозина би им било интересно да чуят нещо ; знанията биха им помогнали да си обяснят много неща и в музиката и в танца, които виждам че не са им съвсем ясни...
Един "известен салсеро" ме репликира: "Какво ме интересува кой какво е писал като музика...аз идвам да се кефя и танцувам..."
Понеже той се води виден патриот аз го попитах:"А ако не знаеш нищо за българска история , за Ботев , Левски и Симеон /не сегашното му издание!/ ...къде отива същината на твоя патриотизъм..."Нищо не отговори...
Така че наистина , еклектиката в музиката и танца е интересно нещо, но все пак трябва да знаем нещо и за първоизточниците, за оригиналните корени, да ги познаваме и уважаваме и да не си мислим че "всичко започва днес, тук и от нас" |
| |
|
|
| thunderchief |
Публикувана в 08.02.2009 в 19:58
|

Известен

|
За съжаление днес нищо подобно не можете да чуете и научите в школите, за което разбира се не са виновни учениците, а инструкторите им
Aх накъде отиде този свят Днес в школите не може да се научи нищо за
историята и културата на кубинската музика
Мъка ти казвам ша знаиш. Направо ми иде 'а 'фана 'а са напия oт мъка. И какво да направят инструкторите по върпоса? Просто си го представям инструктора строен пред групичката "Доде си не вземете теорията никакви танци. вашта..."(...=куп неценцурни епитети с нелатино произход)
Еди Палмиери
Да добавим към списъка и Рей Барето и Тито Пуенте и Рафаел Итиер и цялата му шайка известна като El Gran Combo de Puerto Rico и кой ли още не
Climbing to the sky. Never wonder why. You are a tail gunner.
|
| |
|
|
| El Doctor |
Публикувана в 08.02.2009 в 20:15
|

Известен

|
molestosa писа:
irina1 писа:
[ Мамбото - един от предшествениците на салсата, е създадено в Мексико(от кубинец),
Бени Море е въпросният.
Баш се казва Перез Прадо.
Все тая де, свърши ми свободното време. Беше ми приятно да си полафим. Като мога, пак ще пиша.
Абе, странно е да цитирам сам себе си, но по повод горе изложеното си позволявам да копирам част от един по-стар мой пост:
... Иначе през 1938 г Орестес и Качао Лопес пишат един дансон , който наричат просто “Мамбо”.После вече се намесва Дамасо Перес Прадо, за който всички знаят поне индиректно чрез кавъра на Лу Бега от 1999 “Мамбо номер 5”.
Отначало на ча-ча /грубо казано дансон със синкопиран 4 удар/ се казвали наистина danzon-mambo, което се доближава до твоята теза. Enrique Jorrin “изобретява” ча-ча , първата се счита че е La Engañadora /Измамницата/ 1951.
И Хорин , който е с тъмна кожа, не емигрира и до последно си живее в Куба.Концертира много и умира някъде, ако не ме лъже паметта, в края на 80-те от миналия век.
Damaso Perez Prado e кубинецът който е направил най-много да се популяризира мамбото в световен мащаб /Mambo 5, Mambo 8, mambo jambo, Perfidia.../ са мелодии, които всеки е чувал от ранна възраст без да си дава винаги точна представа, че това е мамбо...
Човекът е бил добре бизнес ориентиран и една от версиите , че е отишъл в Мексико е поради факта, че се е крил от разгневени музиканти от Куба, на които не им бил платил както трябва...Но това са клюки...
Но пък след бума на Xavier Cugat и неговия оркестър , може да се каже че той е втория кубинец, който става много популярен , /разбирай основно в САЩ/ и през 50-те всички са луди на тема мамбо , айде пак за огромната Palladuim Ballroom в NY няма да говорим...
Увлякох се...
П.С. Тъндърчоооо , англичанино мъглив, кога си идваш? Дай някои урок за историята на английската салса |
| |
|
|
| molestosa |
Публикувана в 08.02.2009 в 20:22
|

Напредващ

|
thunderchief писа:
Да добавим към списъка и Рей Барето и Тито Пуенте и Рафаел Итиер и цялата му шайка известна като El Gran Combo de Puerto Rico и кой ли още не
Именно. Много са. И не са само от Куба. Това исках да кажа.
На другия пост ще отговоря, че само ядосаната дама и приятелката й май са единствените, които си мислят, че се заяждам. Проблемът е, че казвам истината.
За Перез Прадо знам също, че първоначално музиката му не е харесвана в Куба и реално е придобила популярност в Мексико. Той е преиначил и забързал характерните кубински ритми, като е добавил в оркестъра още метали. Мексико, освен че е страшно близко до Куба, по онова време е било и голямо продуцентско средище и пазар за латиноамериканската музика. Много са звездите от Куба, които са пътували натам.
Редактирана от molestosa на 08.02.2009 в 20:24
|
| |
|
|
| thunderchief |
Публикувана в 08.02.2009 в 20:59
|

Известен

|
кога си идваш? Дай някои урок за историята на английската салса
Уви чак след месец и половина Докторе. А иначе урок за английската салса ти не трябва - тука след един six pack(kъде 3 литра бира) на народа не му е много до танци
Climbing to the sky. Never wonder why. You are a tail gunner.
|
| |
|
|
| El Doctor |
Публикувана в 08.02.2009 в 22:45
|

Известен

|
molestosa писа:
За Перез Прадо знам също, че първоначално музиката му не е харесвана в Куба и реално е придобила популярност в Мексико. Той е преиначил и забързал характерните кубински ритми, като е добавил в оркестъра още метали. Мексико, освен че е страшно близко до Куба, по онова време е било и голямо продуцентско средище и пазар за латиноамериканската музика. Много са звездите от Куба, които са пътували натам.
Мерси, затова важно уточнение , за което просто нямах време...Не се отклоняваме от темата ...все пак кубинска музика е...
Ето два поздрава за ценителите
Първите два от :
" промоутора" Перес Прадо
един по-архивен и друг отпреди поне 30 г.
http://www.youtub...re=related
И от "основателя " Исраел "Качао" Лопес
http://www.youtub...HWzfbBxuZA
/Лека им пръст и на двамата/
Не коментирам, всеки харесва, което му харесва... |
| |
|
|
| El Doctor |
Публикувана в 08.02.2009 в 22:47
|

Известен

|
Изпуснах този на Качао, надявам се, че ще ви хареса:
 |
| |
|
|
| Garo |
Публикувана в 09.02.2009 в 14:39
|

Начинаещ

|
Леко и Алберто Валдес и останалище, щото аз от 4 години барабаня за този кръг хора ама Васкесите са по интересни на БГ салсеросите
Също така история на музиката ,не съм видял да се преподава в никоя школа нито съм чул също така да има часове по ритмика , интерпретация на инструментите и прочие, върти фигуритеееее и тва еееееее |
| |
|
|
| La Tiburona |
Публикувана в 09.02.2009 в 14:45
|

Напредващ

|
Аман само от фигури,въртим се все едно сме миксери...И мъжете се вманиячават, мислят си че това ги прави огромни танцьори...
Трябва малко информация, за инструменти, как да слушаме музиката, тайминг... 5 минути на урок са достатъчни. |
| |
|
|
| molestosa |
Публикувана в 09.02.2009 в 15:01
|

Напредващ

|
Garo писа:
Леко и Алберто Валдес и останалище, щото аз от 4 години барабаня за този кръг хора ама Васкесите са по интересни на БГ салсеросите 
Също така история на музиката ,не съм видял да се преподава в никоя школа нито съм чул също така да има часове по ритмика , интерпретация на инструментите и прочие, върти фигуритеееее и тва еееееее
Ама не си прав бе, Гаро. Алфредо преподаваше именно интерпретация на музиката и история на салсата преди 3-4 години. На първият му урок, защото беше безплатен дойдоха към 15 човека. Урокът беше час и половина или два. На втория, по-малко, третият не знам дали се състоя въобще. Не виждам какво се оплакваш. Търсенето определя предлагането. Между другото Алфредо продължава да преподава на средното си ниво интерпретация и музикалност. Според мене, човек ако достатъчно много иска да постигне нещо, ще намери начин да го направи, т.е. - да се научи.
В Италия има много, ама много кубинци, които не са интересни за българите - такива като Албертико Валдез и Клаве Негра, Роли Мейдън, Александър Гарбо, Джунайси Фарей, Сео Фернандес, Майкъл Фонтс... Е какво да направим, че на повечето хора тука не са им интересни... Въпрос на вкус е просто.
Редактирана от molestosa на 09.02.2009 в 15:02
|
| |
|
|
| La Tiburona |
Публикувана в 09.02.2009 в 15:06
|

Напредващ

|
molestosa писа:
В Италия има много, ама много кубинци, които не са интересни за българите - такива като Албертико Валдез и Клаве Негра, Роли Мейдън, Александър Гарбо, Джунайси Фарей, Сео Фернандес, Майкъл Фонтс... Е какво да направим, че на повечето хора тука не са им интересни... Въпрос на вкус е просто.
Ами погледни кой и кои определят насоката и модата , а оттам и интереса ...Той интересът се възпитава от инструкторите и диджеите...
Кой е тук МакДоналдса и хамбургерите в тази област ...
Айде да не започваме тази тема, че сте има пак Трета Пуническа война!Стоп! |
| |
|
|
| molestosa |
Публикувана в 09.02.2009 в 15:08
|

Напредващ

|
La Tiburona писа:
Кой е тук МакДоналдса и хамбургерите в тази област ...
война!Стоп! 
      |
| |
|
|
| molestosa |
Публикувана в 09.02.2009 в 15:09
|

Напредващ

|
Но има още нещо, което се сещам. Хонорарите на тези кубинци в Италия в повечето случаи са огромни. |
| |
|
|
| La Tiburona |
Публикувана в 09.02.2009 в 15:14
|

Напредващ

|
molestosa писа:
Но има още нещо, което се сещам. Хонорарите на тези кубинци в Италия в повечето случаи са огромни.
Да , и тук веригата МакДоналдс гледа да изкара така по-евтинко , по тънката лайсна , още повече кубинци...
както е да е |
| |
|
|
| molestosa |
Публикувана в 09.02.2009 в 15:19
|

Напредващ

|
Ако и следващият ти пост е като горните два, може и да не намеря сили (от смях) да ти отговоря каквото и да е. |
| |
|