BG Salsa / БГ Салса
Управление
• • • Реклама • • •

Рекламирай в BGSalsa.info
Преглед на тема
 Принтиране на темата
"Буена Виста": Когато нещата нямат оправия, махни с ръка и ги забрави
FABRICIA
Едно страхотно интервю на netinfo.bg с Тереса Гарсия Катурла и Хулио Алберто Фернандес, заредено е със страшно много енергия!!!Smile

- Добре дошли отново в България, една година по-късно. Каква разлика намирате сега?

Тереса: България вече ни познава и се надяваме, че както и първия път, ще ви хареса нашият спектакъл. Сега е малко по-различен и вярваме, че кубинската музика отново ще ви докосне.

Хулио Алберто: Спектакълът ни сега е още по-голям, по-приятен и по-зрелищен, защото винаги, когато идваме в България, носим нещо различно, за да можем да завладеем публиката отново.

- Каква е магията на "Буена Виста Соушъл Клъб"? След толкова години хората продължават да ви обичат.

Т: Каква е магията? Вероятно е кубинската музика, в която според мен се крие някакво специално вълшебство. Нашата музика е много специална, защото всеки път свирим и пеем от сърце, от душа и публиката я приема. Мисля, че това е магията.

ХА: Да, и можем да кажем още нещо на нашите приятели от "Нетинфо" - кубинската музика привлича хората, завладява ги, кара ги да се чувстват щастливи, да си тръгват с успокоена душа от концертите и да мислят за нея, да я правят своя, независимо от езика, страната, обичаите и културните си традиции. Мисля, че нашата музика винаги има този ефект.

Т: И веселието. Предаваме на света веселието, което носим в себе си, въпреки всичките злочестини. Ние кубинците сме си такива във всичко.

- Кубинците винаги посрещат проблемите весели, с музика, с танци, а българите се депресираме. Каква е тайната?

Т: Затова ви носим весела музика, за да ви ободрим...

ХА: Точно така!

Т: Представете си Куба - животът е много труден, много суров, но ние с веселие, със силата, която ни дава природата на кубинеца, побеждаваме трудностите.

ХА: Да, когато някой е изправен пред трудности, но е весел, успява да ги победи, защото веселието го успокоява, прави го по-силен. Ако нещо има разрешение, го разрешаваш, ако няма разрешение - мятай го в раницата и давай напред.

В Куба има един рефрен: "Когато нещата нямат оправия, махни с ръка и ги забрави". Ако чашата ти се е счупила и няма как да се поправи - ще си блъскаш главата в стената или ще си намериш нова? За това става въпрос.

Ние, кубинците, сме с този манталитет, с тази характерна черта - изправени пред трудностите, ние израстваме. Хората често казват - как са могли да оцелеят при тези условия? Ами, заради това, което сме, смесица между испанското и африканското. Това е тайната - нашия етнос.

- Откъде черпите тази енергия да танцувате и пеете почти всяка вечер години, години наред?

ХА: Ами, това е традиция в Куба - всички пеят и танцуват. Нито един кубинец не е ходил на уроци нито по танци, нито по пеене, при нас е естествено. По-голямата част от най-големите ни певци са практици - Тереса, Рубен, Компай Сегундо, Ибрахим Ферер.

Не сме взимали часове по музика или каквото и да било - поели сме го от улицата, от квартала, в който сме живели, там сме чули възрастните, нашите предшественици - и Матадоро, и всички други - оттам сме се учили.

Т: А също така това е естествено вродено. Ставаш певец, защото това ти е дадено по рождение. И повечето кубинци са така.

ХА: Най-големият от всички певци, които сме имали, беше природен талант - сядаше там с хората, пийваше едно малко и после пееше за тях, като че ли бяха в НДК.

Т: Компай Сегундо нито беше чел, нито беше писал музика... беше природен талант.

ХА: Компай Сегундо е писал малко музика, но е започнал като практик. Това, за което говорим - беше му вродено. В Куба има един термин - тробадорес - това са хора, които пишат песни и ги пеят, но също така и хора, които изпълняват песните на други и го правят добре. Защото понякога човек може да напише хубава песен, с хубав текст и хубава музика, но не може да я изпее добре.

Тогава идва друг, който не пише музика, не пише текст, но пее и интерпретира чувствата, вложени в песента от автора. Тогава резултатът е песен като "Дос гардениас", "Чан-чан", "Гуантанамера". За това става въпрос.

(Тук Тереса запява една от емблематичните песни за "Буена Виста" - "Гуантанамера", и увлича и Хулио Алберто и нашия екип да пеят).

ХА: Това трябваше да го запазим за финал.

- За какво мечтаете?

ХА: Това е дума с много широк смисъл. Аз например в моите мечти работя във всички форми на кубинската музика. От вокални дуети и триа до хор и оркестър. Мечтая е да работя със симфоничен оркестър - той да ми акомпанира, а аз да пея "Чан-чан", "Дос гардениас", "Ел куарто де Тула".

Т: Аз сбъднах тази мечта, Хулио, пях със симфоничния оркестър на Куба, (бел. ред. - Енрике) Перес Меса беше диригент. Всичките големци на страната бяха и аз пях болера, запях "Суавесито"...

(Двамата отново запяват, за да е пълно удоволствието на целия екип).

... после затанцувах с диригента, придърпах Перес Меса и го накарах да танцува. Това беше една от моите мечти, реализирана по-най-добрия начин.

- Погледнете в бъдещето и ми кажете какво се крие там за "Буена Виста".

ХА: Бъдещето... да видим, проектът е вече на почти 12 години и все още съществува. Както е казал Галилео Галилей, когато го водили да го убият: "И тя все пак се върти", Земята се върти и "Буена Виста" продължава напред.

Т: Мисля, че кубинската музика ще продължи да съществува завинаги. "Буена Виста" вече положи основата.

ХА: Но също така има и още нещо важно - осигурили сме новата смяна, защото ще видите, че в групата ни има много млади хора, завършени музиканти на високо ниво. Те ще продължат нашето дело, което ние поехме от Матаморо, Компай Сегундо и другите. Те ще продължат след нас и ще са бъдещето на това, което бяхме ние. "Буена Виста" ще продължи да живее!

Пълното интервю е във Vbox7 - http://www.vbox7....y:8fd10a77Smile
Редактирана от FABRICIA на 08.02.2009 в 14:00
Let me DREAM the way I can...and I will show you and give you the whole world...

molestosa
Благодаря за статията. Без да упреквам fabricia, защото това не го е писала тя, но групата, която беше тук за втори път, не е Буена Виста Сошъл Клуб. Убедена съм, че са страхотни музиканти, но лично аз се дразня на тази спекулация с имената.

melody
molestosa писа:
...но групата, която беше тук за втори път, не е Буена Виста Сошъл Клуб. Убедена съм, че са страхотни музиканти, но лично аз се дразня на тази спекулация с имената.

Да, добре е да се изясни, защото и аз се обърках Cool
Музикантите явно се сменят...Бяха други, да...Имаше доста млади...

Буена Виста Сошъл Клъб и Buena Vista The Havana Lounge (или просто Havana Lounge) са два различни проекта така ли? Или просто едните са последователи на другите? FrownВсъщност в Интернет трябва да има информация, но не съм се заровила по-обстойно.

И аз много благодаря за това интервю, Маги!Smile

Това трябва да са всички музиканти и изпълнители, които излезнаха на сцената...Не успях да запомня всички имена...
http://scenata.co...ana_lounge
Тук пък не виждам името на младата певица - Мария Виктория Родригес...

http://www.bgsals...admore=766
Редактирана от melody на 08.02.2009 в 15:18
...Животът не се мери с броя на вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни...

molestosa
Името на концерта е Live from Buena Vista, а групата се казва Havana Longue. Според мене леко умишлено се подчертаваше първото име.
Буена Виста Сошъл Клуб бяха тук с Ибрахим Ферер. Мисля че беше през 2004. Тогава, освен Ибрахим, бяха и повечето от групата - Гуахиро Мирабал, Качаито Лопез, Терри, Деметрио...
Явно това, което беше в България е някакъв нов кубински проект с млади хора.

ПС Само да добавя, че друга кубинска звезда, станала известна от филмова продукция, посетила България, беше Ел Нене - той дойде за концерта на Йорданка Христова през ноември миналата година, ако не се лъжа имаше концерти и в някои столични клубове.
Редактирана от molestosa на 08.02.2009 в 15:20

melody
Мдааа...наистина обожавам всички онези изпълнители, които станаха известни посредством филма на Вим Вендерс за Буена Виста... Но някои от тях си отидоха...възрастни са вече...Мисля, че просто виждаме вече техните последователи...някой който да продължи това, което те са започнали...Има ли чак такова значение кой откъде е дошъл? Важното е, че продължават да пълнят сърцата на хората с тази магия...съхраняват песента и традициите си, така както е с всички традиционни песни и фолклора...
Редактирана от melody на 08.02.2009 в 15:36
...Животът не се мери с броя на вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни...

molestosa
Ами според мене има. И е добре нещата да бъдат назовавани с техните имена, защото имената пък водят до корените на притежателите си.
Тези музиканти са от Куба и това че не са от Буена Виста Сошъл Клуб не ги прави по-малко добри или нещо такова. Те са кубинци, които не са Буена Виста. Имат свое си име. Вероятно носят новия заряд на кубинската музика.

То не е важно кой как се казва, ама утре да речем, ако отидете на уроци при, да речем "Алфредко", а се окаже, че не е Алфредо Торес, а по-малкият му брат например, може да се окажете неприятно изненадани(ако въобще разберете какво ви се е случило). Това си мисля за имената и за кой откъде е. Smile

Аз, като евентуален потребител на предлаганата услуга, искам да знам за кого/какво ще давам парите си. В случая, за група, която не е Буена Виста, реших да не отделям 70 лв, за да ги гледам.
Редактирана от molestosa на 08.02.2009 в 15:38

melody
Да, всъщност си права...за имената! Smile

Аз пък знаех, че няма да са познатите ми Буена Виста, но пък реших да ги видя и чуя на живо WinkSmile Музиката и песните носят един заряд...
Редактирана от melody на 08.02.2009 в 15:48

molestosa
Разцъкахме имената, дай да говорим по същество. Кой беше? Хареса ли ви? С удоволствие ще чета отзиви.

irina1
Съществува проект Live from Buena Vista и под неговата шапка се изпълняват различни концерти от различни групи от Куба по света. Изпълняват се, както песни на Компай Сегундо и от Буена Виста, така и свои.
Проектът стартира през 2006, година след като създателят му Pio Leyva от Buena Vista Social Club умира.
За този конкретен концерт изпълнители бяха сборна формация под името: "Havana Lounge" - музикантите от Buena Vista social club /Julio Alberto Fernandez - единственият, който има нещо общо със старата Буена Виста - участвал е в заснемането на едноименния филм на Вим Вендърс , Julienne Oviedo Sanchez и Yanko Pizaco/, и Afro-Cuban All Stars /Teresa García Caturla и останалите - младите изпълнители/. Един от музикантите от Буена Виста, който беше миналата година /не мога да се сетя как се казваше-черен и доста пълен/ всъщност е починал преди турнето.
Реално по-голямата част от изпълнителите от проекта не са от известната Буена Виста, но изпълняват техни песни, т.е идеята е да запазят жив духа на Компай Сегундо и групата му и въобще на обществото Буена Виста Социал Клуб и да ги представят по света, така както филмът ги представи за първи път.
Преди 3-4 години в България видяхме концерт на Ибрахим Ферер /последният му преди да почине беше в БГ! - уникален концерт, най-добрият от всички досега тук концерти на Буена Виста/, след това Омара Портуондо, които бяха също част от проекта, с тази разлика, че Омара и Ибрахим бяха от автентичната Буена Виста.
Друг изпълнител от истинската Буена Виста е Елиадес Очоа, който също видяхме наскоро у нас. Абсурдът с неговия концерт беше, че той не е от масовия проект Буена Виста Социал Клуб и съответно не беше рекламиран като Буена Виста, а като Елиадес Очоа. Резултатът беше полу-празна зала 1 на НДК, поради незапознатостта на българина и лошата реклама на концерта. Реално концертът на Елиадес беше много повече Буена Виста и доста по-добър откъм музика, доста по-автентичен, от този на Havana Lounge, за съжаление и доста по-малко хора му се насладиха.
Но това, което не може да се отрече на Havana Lounge е невероятният купон и атмосфера, която постигат по време на изпълненията си. На нито един от кубинските концерти в БГ /с изключение единдстено на концерта на Ибрахим/ не е имало толкова много хора /около 5000/, на нито един концерт досега не е имало толкова танцуващи хора от публиката - почти всички в залата и не е било такъв невероятен купон, какъвто направиха Havana Lounge на 6-ти.
С две думи, изпълниха целта на проекта Live from Buena Vista!

molestosa
Искам да попитам коя песен точно е написал Компай Сегундо.

irina1
molestosa писа:
Искам да попитам коя песен точно е написал Компай Сегундо.

От изпълняваните на концерта песни Компай пее Chan Chan, където е водещ вокал,незнам дали я е писал,вероятно, и в El Quarto del tula участва,но не като водещ глас. Негови са и Las lagrimas negras, Candela - водещ вокал Ибрахим, Компай помага, Veinte Annos - на Омара и Компай. На концерта я изпълниха.

Друти албуми само на Компай, извън Буена Виста: Calle Salud, Las flores de la vida.
Редактирана от irina1 на 08.02.2009 в 17:14

irina1
Най-известният концерт на истинската Буена Виста е този в Амстердам - 98год. Има го във филма точно този концерт - части от него и невероятното изпълнение на Candella на Ибрахим - песента от концерта в Холандия е към 15 минути, страхотни импровицазии. Точно това изпълнение на Candella Ибрахим повтори и на концерта си в София. Залата откачи, побъркахме се от танци, спомням си го като, че ли беше вчера.

Всъщност в песните на Компай присъства 12 струнната китара /заимствана от арабската музика/ и по-голямата част от неговите песни представляват стила Ненгон, който е един от двата основни стила /Ненгон и Кирива/, от които произлиза Сонът. /Действието се развива 20-30те години на миналия век, когато Компай е бил момче още./.
Основни представители от тези години са Игнасио Пинейро и неговата група Септето насионал.

*Едно време ходенето на уроци по салса при Анхел Лопес беше свързано и с преподаването на историята и културата на кубинската музика. За съжаление днес нищо подобно не можете да чуете и научите в школите, за което разбира се не са виновни учениците, а инструкторите им.Wink
Редактирана от irina1 на 08.02.2009 в 17:01

molestosa
irina1 писа:
Негови са и Las lagrimas negras, Candella - de la vida.

Затова е добре да назоваваме нещата с имената им.
Faustino Oramas е написал Кандела, а Miguel Matamoros - Lagrimas Negras. Francisco Repilado, известен ни като Компай Сегундо, е написал Чан Чан. А се нарича Сегундо, защото пее втори глас по принцип.

Като цяло идеята на Буена Виста е да представят традиционните кубински песни.

*Едно време ходенето на уроци по салса при Анхел Лопес беше свързано и с преподаването на историята и културата на кубинската музика. За съжаление днес нищо подобно не можете да чуете и научите в школите, за което разбира се не са виновни учениците, а инструкторите им.smiley

Е явно отдавна или не ходиш на уроци, или ходиш на едно и също място.
Редактирана от molestosa на 08.02.2009 в 17:10

molestosa
Като стана въпрос за история на салсата и тн, аз съм присъствала на две лекции на Алберт Торес точно на тази тема, които бяха супер увлекателни. Първата беше на един басейн, беше гост на Памбос тогава, а втория път беше на последния фестивал на Стефан.
Според мене нямаше особено голямо внимание. От моите познати бяха Ками и Илиян от Салса де Куба.
От друга страна не е задължително да танцуваш и да се интересуваш от историята на музиката.
Редактирана от molestosa на 08.02.2009 в 17:14

irina1
Е, то нищо не е задължително разбира се.
Ако пък днес се преподава и история на кубинската музика по школите /освен при Раул и Алфредо, за които е естествено да го правят, най-малкото защото са кубинци/ - браво, има развитие значи....нищо,че повечето ученици /изключвам тук присъстващите/ явно не внимават много точно в тази частSmile
Редактирана от irina1 на 08.02.2009 в 17:21

irina1
От друга страна не е задължително да танцуваш и да се интересуваш от историята на музиката.[/quote]

Не е задължително, за да танцуваш задоволително, но е препоръчително да имаш познания от историята и културата на съответния народ, за да се научиш да чуваш музиката, да различаваш различните инструменти и стилове, а ето това е задължително. Умееш ли това, няма как да не затанцуваш по различен начин...кубински, т.е. ЧУВАЙКИ музиката, на която танцуваш, разбирайки я.

Не случайно чужденците трудно се научават на български народни танци, просто тази музика не я разбират, не са чували кавал, гайда /българска/ и т.н.Да, може да се научат да копират стъпки и комбинации, но не и да разбират музиката.
Редактирана от irina1 на 08.02.2009 в 17:32

molestosa
Аз пак няма да се съглася с тебе. Защото не мисля, че салсата е само кубинска, както няколко пъти подчерта. Според мене тя е поне на цяла Латинска Америка.
Явно корените й са в Куба, но развитието й не се е осъществявало изцяло там. Най-известните кубински певици - Селия Круз и Ла Лупе развиват кариерите си в САЩ. Мамбото - един от предшествениците на салсата, е създадено в Мексико(от кубинец), един от най-лиричните и невероятни салса изпълнители е от Венецуела - Оскар де Леон. Съвременната салса се развива изключително в Пуерто Рико, пример за това е Еди Палмиери, който не знам вече колко Грами-та има, със сигурност над 5. Той "реставрира" стари кубински мелодии и ги прави да звучат съвременно. Има още много примери за това....
Така че...не мисля, че салсата е кубинска....била е.
Също така защо говориш за Алфредо и Раул, а забравяш Мигел...
И това че са кубинци, не значи че знаят историята на латино музиката. Както аз не знам историята на хорото. Wink
Редактирана от molestosa на 08.02.2009 в 17:43

irina1
http://www.youtube.com/watch?v=0-G6db9_boQ

Ако не ви зареди директно линка на клипчето, вижте Alberto Valdes.

Ако някой танцува така guaguanco /африкански танц, от който произлиза кубинската румба,guaguanko+ son= rumba cubana/, дали пък няма да танцува божествено всякакъв вид салса или латино танци?....че и хора ако щете.

EDIT: admin - корекция на линк
Редактирана от admin на 08.02.2009 в 18:08

molestosa
Ами ще му е доста трудно да танцува в линия, ако не го е правил преди. Със сигурност.

melody
E сега...
нагазихме дълбоко в salsa-та Shock

В онзи ми ти сос с различните подправчици имам предвидWinkGrin

Майтапа на страна...чета с интерес всичко това, което написахте!!Smile

Отидете до форум
Време за зареждане: 0.13 секунди Copyright BGSalsa.info / JokerDesign © 2006 - 2023 41,017,583 уникални посещения